Dagen van dankbaarheid

Column door Eefke Peeters
donderdag 23 december 2021

Het is bijna 'the most wonderfull time of the year' voor veel mensen. Voor minstens net zoveel mensen is het trouwens de meest verschrikkelijke tijd van het jaar. Je zit opgescheept met je schoonmoeder die ook nog eens gezellig komt logeren. En denk maar niet dat je dan gewoon lekker met je vrienden naar de kroeg kan. Nee, jij moet verplicht de kalkoen vullen en 'merry' zijn. Voor anderen is het weer een strijd of je wel de goede cadeaus hebt gekocht. Kinderen van tegenwoordig zijn verwend of je broer heeft, zoals ieder jaar weer, de meest originele en precies-de-juiste-snaar geschenken weten te scoren. Dan heb je ook nog Kerstpartijtjes waar iedereen iets bijdraagt aan het Kerstdiner en de stress die daar (meestal als vrouw) om ontstaat is werkelijk niet te onderschatten. Laat staan dat je alles alleen moet doen.

Boven alles is de pijn van het gemis van een dierbare rondom de boom altijd het heftigste.

Herken jij jezelf in één van deze voorbeelden. Sta er dan eens bij stil dat sommige mensen niemand hebben om zich aan te ergeren, om iets voor te kopen of iets voor te koken. Niet eens iemand om te missen. Waarvoor Kerstmis één grote spiegel van eenzaamheid is. Dus laten we deze Kerst vooral dankbaar zijn voor alles wat je wel hebt.

Of dat nu jouw gezin is, dat feestmaal op tafel, lekker zelf kunnen bepalen wat je doet met Kerst, je gezondheid of het feit dat je er fantastisch uitziet; alles is goed. Er zijn grote en kleine dingen waar je dankbaar voor kunt zijn. En ken jij iemand die nu best eenzaam is, stuur een simpel appje of (anoniem) kaartje. Want het is voor de een wel wonderfull en voor de ander niet, maar het is voor iedereen sowieso de donkerste tijd van het jaar. En daarin kan iedereen, ja iedereen, wel wat liefde en licht gebruiken.Lees meer blogs/columns | Terug naar Toerisme & Recreatie