Goed advies

Column door Eefke Peeters
donderdag 25 november 2021


Hij is het. De ware. Want hij haalt het beste in mij naar boven,’ zuchtte ze romantisch tegen haar vriendinnen. En ze knikten allemaal overtuigd. Want dat is wat iedereen wil en nodig heeft; iemand die het beste in hem of haar naar boven brengt. Iemand die jou een beter persoon maakt. Ik zet de film uit, en neem nog een slokje wijn.


Ik denk er even over na. Wat is dat eigenlijk het beste in iemand naar boven halen? Is dat iemands talenten er uit te trekken en etaleren voor de wereld? Dan ja! Of is het iemands slechte kanten onderdrukken en diegene oppoetsen zodat deze er voor de wereld het beste uitziet? Dan nee! Ik denk eigenlijk dat je iemand moet hebben die het slechtste in je naar boven haalt. Die al jouw schaduwkanten accepteert. Die verder kijkt dan de maatschappelijk gewenste versie van jou.


Ik heb heel wat vriendjes gehad die me schattig noemde, waar ik tegen heb staan schreeuwen dat ik helemaal niet schattig ben. Dat vonden ze dan superschattig. Als ik dan zei dat ik een wraakzuchtig randje had, vonden ze dat grappig en geen enkele vroeg waarom. Vriendjes die wilde dat ik me anders zou kleden, dat ik een hogere stem zou moeten gebruiken, anders zou moeten eten (blijkbaar hou ik mijn mes en vork vast als een bouwvakker, bedankt pap), dat ik ander werk moest gaan doen en meer. Allemaal onder het motto; om mij een beter persoon te maken. Een beter persoon volgens wie?


Ik geef je graag goed advies, want dat hoef je echt niet allemaal van je partner te krijgen hoor. Heb jij ook een wraakzuchtig randje? Of de behoefte om iemand verrot te schelden of ik zijn gezicht te spugen? Zit je wel eens in zo’n situatie? Haal dan diep adem. Tel van 20 terug naar 1 en fantaseer levendig hoe je deze persoon vermoord. Gooi diegene in een eindeloze put, gooi een piano op zijn hoofd, duw haar uit een vliegend vliegtuig. Dan heb je op dat moment het gedrag van die persoon vermoord. Hou dat beeld een paar seconden vast, dan wis het, glimlach en je kunt gewoon weer antwoord geven of met een opgeheven hoofd weglopen.


Is dit het beste in iemand naar boven halen? Waarschijnlijk niet, maar het helpt mij wel een beter persoon te blijven?