Loslaat seizoen

Column door Eefke Peeters
donderdag 4 november 2021

Mijn favoriete seizoen is de lente, maar ik probeer steeds meer om alle seizoenen te waarderen en te doorleven en niet wachten tot het maar weer lente wordt. Want dan duurt een (driekwart) jaar erg lang. Notabene; de herfst is prachtig, de kleuren alleen al, daar kan zelfs ik niet omheen.

Maar ook de symboliek van de herfst is iets om bij stil te staan. Het loslaten. De natuur laat dat los waar hij geen energie meer uit kan halen. Dat zouden we allemaal moeten doen. Hou jij je nog vast aan iets? Tijd om los te laten.

Want zolang je niet kunt loslaten blijf je leven in het verleden. Je kunt nooit jouw mooiste leven leiden wanneer je maar vast blijft klampen aan dingen die geweest zijn. Of het nu een gebeurtenis, persoon of gevoel is … Niet kunnen loslaten kan echt leiden tot allerlei mentale en fysieke klachten en het zorgt voor stress.

En stress is doodsoorzaak nummer 1!

Even voor de duidelijkheid: loslaten is niet hetzelfde als vergeven of vergeten, het is accepteren. Accepteren dat dingen lopen zoals ze lopen.

Voordat je aan de slag gaat met ‘loslaten’ vraag jezelf eerst af of je dit wel echt wilt loslaten en waarom? Want soms hoort er iets gewoon bij jou, maakt het jou tot wie je bent. Maar je kunt het wel verzachten door het (proberen te) accepteren. Adem in en adem uit en relax, want niets maar dan ook niets is onder controle…


Lees meer blogs/columns | Terug naar Toerisme & Recreatie