Regionalisme

Column door Eefke Peeters
donderdag 3 juni 2021

Ik ben behoorlijk regionalistisch, het zit een beetje tussen chauvinistisch en patriottistisch in qua passie. Een echte chauvinist geeft een beetje over in zijn mond, wanneer hij zich inbeeldt ergens anders geboren te zijn geweest. Waar een patriot gewoon supertrots is op zijn geboorteland.

Er zijn de afgelopen tijd best vaak dingen voorbij gekomen in Nederland waarvan mijn vaderlandse liefde toch wel een deuk heeft gekregen. Maar dat gold niet zozeer voor mijn regio. En nu het land en de regio er weer een stuk hoopvoller uitzien lijken de deuken en scheuren weer te herstellen.
In China vullen ze de barsten in porselein met goud, om aan te tonen dat de breuken en het herstel hiervan juist bijdragen aan de schoonheid. Dat vind ik zo mooi, dat is ook wat het item zo eigen maakt. Dat zouden we als mensen ook veel meer moeten doen. Onze eigenaardigheden en breuklijnen beschouwen als authentiek en eigenzinnigheid in plaats van zwak of afwijkend.

Het duurt niet zolang meer voordat we één gemeente zijn. Ik denk de perfecte aangelegenheid om de trots op eigen regio te laten groeien. Tuurlijk heeft onze regio nog verbeterpunten en plekken die we zouden moeten opvullen met goud, bij wijze van spreken. Maar kijk vooral ook eens echt om je heen. Kijk wat er allemaal wel is. Nog even en het zijn ook jouw Maasheggen, jouw Kraaijenbergse Plassen, jouw historische binnenstad, jouw Oorlogsmuseum en ZooParc, jouw gezellige terrasjes aan de Maas, jouw Staatsbossen, jouw verborgen Raamvallei. Ga wandelen, pak de fiets, de scooter, de auto of de kano en ontdek jouw nieuwe gemeente.
Oh en bekijk de TedTalk over de Power Pose. En zet die in telkens wanneer iemand vraagt waar we vandaan komen. Oefen het eens met een ander ‘Zeg waar kom jij vandaan?’
Sta op – als je zit- benen licht uit elkaar, armen stoer in de zij. Adem in, lach breed en zeg: ‘Ik? Ik kom uit hét Land van Cuijk!
Brabantse gastvrijheid in ’t groen. Waar bossen, heide en Maasheggen elkaar doorkruisen, liefdevol gevoed door de Maas. Daar waar de strijd nog voelbaar is en eeuwen historie als vloeibaar goud de geschiedenis bij elkaar brengt tot in het hier en nu. Dat is ons Land van Cuijk!’


Lees meer blogs/columns | Terug naar Toerisme & Recreatie