Schijt je rijk

Column door Eefke Peeters
woensdag 19 mei 2021


Ik kwam er onlangs achter dat heel veel familieleden dol zijn op koeien. Grappig hoe dat soms werkt.
Het gaat van generatie op generatie door, terwijl we toch nooit koeienboeren zijn geweest zover ik weet. Zo’n 15 jaar geleden had ik een abonnement op de dierentuin in Overloon en fietste op mijn vrije woensdagmiddag altijd met de oudste naar het Zooparc. Steevast vroeg ik op de terugweg welk dier ze het leukste vond die dag. En steevast moest ze heel hard nadenken en zei dan uiteindelijk altijd: ‘Toch de koe.’
Die koe zagen we altijd op de heen- en terugweg in het weiland staan.

Ik vind koeien een bepaalde rust uitstralen terwijl ze toch maar 20 minuten per etmaal slapen. Fascinerend ook met hun bijzondere maagpartij en het feit dat ze 100 liter op een dag kunnen drinken. Wist je dat iedere koe ook een eigen unieke vlekpatroon heeft?
In Mill zijn ze ook dol op koeien. Daar gaan ze binnenkort zelfs met zijn allen in alle rust staren naar een koe in een groot weiland om te kijken waar ze haar behoefte gaat doen. En als je denkt dat dit het is.. Nee, ze betalen daar zelfs geld voor. Schijt je rijk noemen ze dat. Dat is toch fantastisch?
Wat worden mensen toch enorm creatief in deze, nog steeds, bizarre tijden.

Er worden bij de Valkhoeve verschillende kavels van minimaal één vierkante meter verdeeld die je voor een tientje kan huren die dag. Wanneer de koe een hapje gras eet win je een prijs, doet zij een plasje win je een prijs en schijt ze in jouw kavel dan heb je de hoofdprijs gewonnen!
Ik weet wel dat Waar schijt de koe of kak in je vak een folkloristisch spel is en niet uitgevonden in Mill, maar toch. Kom er maar weer op. Om dit spel te koppelen aan de dorps en horecafeesten die hopelijk 16,17 en 18 juli kunnen plaatsvinden vind ik goed bedacht. Zeker de symboliek van de stront in 2021.

In 2002 is het spel trouwens ooit verboden door een burgemeester omdat het zielig zou zijn voor het dier. Deze zou gestrest kunnen raken van de mensen die naar haar zouden staan te kijken. Voordat de organisatie boze brieven krijgt. Zij zijn zich daar heel bewust van en de regels zijn duidelijk. Je mag niet joelen, het dier lokken, laten schrikken of wat dan ook. Gewoon rustig kijken en hooguit duimen draaien dat ze jouw vakje als winnaar onderscheidt of moet ik zeggen onderschijt?
 
advertentie