To Do Lijstjes

Column door Eefke Peeters
donderdag 22 april 2021


Ik kon mijn zus vroeger echt pesten met haar perfectionistische to-do-lijstjes. Ze maakte altijd prachtige planningen met kleurtjes voor de verschillende taken en vakjes om een en ander af te vinken. Ik nam daar de tijd niet voor en ik zag het nut er niet van in. Tot ik volwassen werd en ging werken met deadlines. Het bleef wel heel lang beperkt tot één overzichtelijke weeklijst en een goed geordende agenda. Maar nu? Nu ben ik echt een soort lijstjesverslaving aan het ontwikkelen. Oke, even eerlijk. De verslaving is er al.
Ik maak ’s middags een lijstje voor de volgende dag, zodat ik daar gedurende de avond nog aanvullingen op kan geven. Maar ik speel ook een beetje vals, zo doe ik bijvoorbeeld de was, check mijn lijstje en zie tot mijn grote afschuw dat dit er helemaal niet op stond. Dus dan zet ik het er snel bij om het vervolgens direct af te strepen. En echt, ik baal er dan enorm van als ik mijn oorspronkelijke pen niet kan vinden. Want dan weet ik dus zelf dat ik vals heb gespeeld, alsof ik dat anders niet weet.

En nu heb ik een soort schaduw-verslaving gecreëerd. Alarmklokken zetten. Want ’s nachts word ik wakker omdat me iets te binnen schiet. Dan zet ik bijvoorbeeld snel: ‘Koffie halen’ voor ’s morgens 9.30 uur in mijn telefoon. Nu denk je misschien; dat is toch niet zo raar? Maar nu komt het.
Het is een spel geworden. Ik moet, zonder te kijken, mijn taken doen voor het alarm is gegaan. Het is een soort timemanagement- en geheugentraining spel. Op zich zijn er wel ergere verslavingen, maar het loopt wel uit de hand. Zo stond ik vanmorgen een uur eerder op om te douchen, tanden te poetsen, honden eten te geven, tafel te dekken, telefoon op te laden en mail te checken, gewoon om alvast 6 alarmklokken te hebben ‘gewonnen’. Maar dat is niet het ergste. Ik weet dat binnen nu en 4 minuten een alarm afgaat. Maar ik weet niet meer wat het is. Het vreet me op. Want ik denk niet dat ik het heb gedaan. Ik voel echt kleine zweetdruppeltjes op mijn rug ontstaan. Nog 2 minuten ongeveer. Ik heb het gezet toen ik vanmorgen om 5.00 uur wakker werd omdat de hond bleef blaffen. WAT IS HET??? ……………. Daar komt ‘ie. ALARM: Niet te laat naar bed vanavond.

Ohja, dat had ik bedacht als tegenhanger van mijn to-do lijstjes: to don’t do lijstjes…
 
advertentie