Zullen we maatjes worden?

Column door Eefke Peeters
donderdag 21 januari 2021


Het ergste aan corona is de eenzaamheid die als een zwaar besmettelijk virus om zich heen slaat. Depressie neemt onder onze jeugd enorm toe en onze ouderen verpieteren achter de geraniums. Wat die eenzaamheid zo erg maakt is het uitzichtloze, want wanneer is het over? Wanneer kunnen we er weer samen op uit en wanneer kunnen we elkaar weer knuffelen of een simpele hand op de schouder leggen? 

Helaas heb ik hier geen antwoord op, maar ben ik wel betrokken bij een prachtig project dat zich hier voor inzet. Club Goud! De mensen achter deze Stichting zijn ervan overtuigd dat meedoen in onze maatschappij een positieve invloed heeft op welbevinden en kwaliteit van leven. En daarom zetten zij zich met Club Goud in om alle ouderen in Nederland zo lang mogelijk verbonden te houden met de maatschappij. En ik mag mezelf coördinator van Club Goud in Boxmeer noemen. Er is een maatjesproject met de naam: Typisch Boxmeer. Het idee is dat we jongeren en ouderen met elkaar koppelen. Er zijn tien ontmoetingen, waarvan één kick-off met alle vrijwilligers en één afsluitend afscheid samen. Dus je hebt acht bezoekjes met jouw maatje om te hebben over typisch Boxmeerse zaken, de Metworst, de vaart, carnaval, de kermis, de Weijer en wat al niet meer …
Fantastisch nieuws is dat de ouderen zich al massaal hebben aangemeld! Maar nu de jongeren nog!

Het idee is om te starten in maart, als de omstandigheden het toelaten uiteraard. Het idee voor de ouderen dat zij straks een maatje krijgen om gezellig te kletsen, te wandelen of een spelletje te doen is van onschatbare waarde! Het haalt het uitzichtloze uit deze sombere toekomst weg.
Ik kijk ontzettend uit naar de kick-off en eerlijk gezegd nu al niet naar het afscheid, maar goed eerst maar eens beginnen. Overweeg jij om een maatje te worden, maar heb je nog vragen? Minimale leeftijd, maximale leeftijd, mag je met zijn tweetjes ook één maatje worden, hoe lang duren de bezoekjes, kun je na het kick-off event nog terugkrabbelen of wat dan ook? Mail, pb of whatsapp mij gerust! Daar ben ik voor! Sterker nog ik kan niet wachten om jouw vragen te beantwoorden!

Laten we samen lichtpuntjes vormen in deze donkere tijden. Voor de eenzame ouderen, maar ook voor onszelf, want onderschat de wijsheid en humor van onze ouderen niet!
Zo sprak de Ierse toneelschrijver die opkwam voor gelijke rechten voor vrijheid George Bernard Shaw (1856) op late leeftijd: ‘We stoppen niet met spelen omdat we ouder worden, we worden ouder omdat we stoppen met spelen!’
 
advertentie