Rooie woensdag

Column door Eefke Peeters
donderdag 12 november 2020

Op woensdag 25 november zet ik de rode lamp aan. Wees gerust, het gaat prima met mij en ik heb geen behoefte aan een bijbaantje.
Maar ik heb wel behoefte om mee te doen aan RedWednesday® Voor de mensen wie dit niks zegt het gaat om bewustwording van de wereldwijd afnemende vrijheid om te mogen geloven.
Zo zullen vele kerken waaronder ook in Sint Anthonis & Wanroij in het rode licht worden gezet. Het is ooit opgezet door de Christenen die tegenwoordig wereldwijd de meest vervolgde groep zijn, maar deze rooie woensdag is er juist voor ieder geloof. Moslim, Christen, Boeddhist, Heks, Jood, Taoist of wat al niet meer kan zich juist aansluiten op deze dag.

Mijn oma zei altijd: ‘Te is nooit goed, behalve te-vreden.’ Daar moet ik altijd aan denken wanneer het om geloof gaat. Geloven in een god of bepaalde levenswijze zit van binnen en zou nooit opgedrongen moeten worden aan een ander. Iedereen zou zelf moeten kunnen kijken én vooral voelen wat bij hen past. Waarom in ‘hemelsnaam’ zou je hiervoor vervolgd moeten worden? Ik geloof oprecht niet dat er een God bestaat die dit zou willen.

Ken je het verhaal van de vijandelijke soldaten in de Eerste Wereldoorlog die samen Kerst vierden? Even staakten ze de strijd en gingen ze voor verbroedering, dit overigens tot grote onvrede van de legerleiding. Het doet me denken aan een tegelwijsheid die vroeger bij ons op het toilet hing: ‘Stel je voor er komt oorlog en niemand gaat er naar toe?’




Lees meer blogs/columns | Terug naar Toerisme & Recreatie