Ik weet iets wat jij niet weet

Column door Eefke Peeters
donderdag 8 oktober 2020

Toen mijn kinderen nog klein waren speelden we vaak het spelletje: Ik weet iets wat jij niet weet.
Ik leerde ze dan iets zoals dat de aarde rond is en zij leerde mij dat Sophietje naast hen altijd komkommer op haar boterham eet. Soms duurt het even voor je iets weet wat de ander nog niet weet. Zeker toen ze ouder werden. Dan was het ook leuk om herinneringen te delen. Zo heeft mijn oudste een fase gehad dat ze iedereen- maar dan ook echt iedereen- een kushandje gaf. Ze gaf eigenlijk een kushandje naar mijn zus, bij het afscheid nemen. Maar een onbekende vrouw dacht dat de handkus voor haar was en kwam Ella uitgebreid bedanken. Haar hele dag was goed en ze had het luchtkusje liefdevol in haar handtas gestopt. Dit vond 4 jarige Ella natuurlijk fantastisch en zo liep ze wel een jaar lang kusjes uit te delen. Op een gegeven moment stopte Ella met kushandjes en later stopten we ook met het spelletje.
Nu zat ik laatst te klooien met een instelling op mijn laptop en gaf mijn jongste even wat instructies. En zo zijn we weer begonnen.  

Ik deel er graag een paar met jullie in de hoop dat je er een aantal nog niet wist: Dat vlinders proeven met hun pootjes bijvoorbeeld. Of dat dolfijnen elkaars naam roepen door een soort van te fluiten.
Of helemaal geniaal: er bestaat een onsterfelijke kwal. Als deze geslachtsrijp is geweest gaat hij weer terug naar het eerste stadium van zijn ontwikkeling. Hij kan zijn levenscyclus dus telkens opnieuw beleven. Mindblowing toch?
Of deze dan: Geiten zijn in staat om accenten van andere geiten over te nemen. In de eerste weken kopiëren ze het geluid van hun moeder, maar daarna zijn ze ook in staat het geluid van andere geiten over te nemen. Hierdoor hebben geiten dus een regionaal accent, hilarisch! Of wist je dat wij gedurende ons leven zoveel speeksel aanmaken dat we hiervan twee zwembaden zouden kunnen vullen. Of dat het zuur in je maag sterk genoeg om scheermesjes te kunnen oplossen. Of dat we net als vingerafdrukken ook allemaal een unieke tongafdruk hebben? Cool.
Oke nog eentje dan: Een zeeleeuw is het eerste niet-menselijke zoogdier met een bewezen vermogen om ritmisch te bewegen op muziek. Dat je het maar weet!


Lees meer blogs/columns | Terug naar Toerisme & Recreatie