Hou gewoon je bek; ik doe niet meer mee

Column door Eefke Peeters
donderdag 24 september 2020


Ik twijfelde. Zal ik deze column de titel: Gewoon je bek houden, meegeven? Of kies ik voor de titel: ik doe niet meer mee. Daarom maar allebei.
Voor de mensen die de laatste dagen geen nieuws gevolgd hebben. De uitspraak: ‘Je moet gewoon je bek houden,’ is van Mark Rutte en slaat op de juichende Feyenoord supporters. De uitspraak: ‘Ik doe niet meer mee,’ is van een handjevol (bekende) Nederlanders die zich kritisch hadden willen opstellen tegen de overheid en hoe ze omgaan met nieuws dat naar buiten wordt gebracht. Ik zeg bewust dat ze dat hadden willen doen, want het is niet zo goed gelukt. Ofwel, het is maar hoe je het bekijkt ;)
De overeenkomst met de uitspraak van Rutte: beiden wat ongelukkig uitgekozen.

Starten met de BN-ers. Het idee begrijp ik. Ze willen transparantie. Veel kritische vragen worden simpelweg niet eens beantwoordt, daar wil men helderheid in. Luisteren naar de regels, vonden zij niet het probleem, maar wel als het waarom van die regels niet goed werd uitgelegd. Duidelijk!
De #ikdoenietmeermee was slecht gekozen gaven ze direct toe. Dat suggereerde iets, wat niet de bedoeling was. Tot zover prima, zou je denken. Maar, nu zitten deze lui ergens aan tafel en gaan dingen roepen als dat er 28 miljoen operaties zijn uitgesteld in Nederland sinds Covid. Uhm, dat lijkt me toch niet helemaal correct. Over het ‘optreden’ van Famke nog maar te zwijgen, met haar superveel respect voor Corona.
Daartegenover onze minister-president die roept dat mensen gewoon hun bek moeten houden. Hij was boos en gepikeerd dat de supporters niet gewoon naar de regels luisteren.
Snap ik ook, maar ik snap nog beter hoe moeilijk dat is. Hoe moeilijk de drang te onderdrukken is om te juichen, te zingen, te dansen, te knuffelen, te feesten en te lachen.
Want als je aan mensen vraagt wanneer ze zich het meest levend voelen dan is het vaak door één van bovenstaande zaken. En dat mogen we nu allemaal niet, in ieder geval niet samen.
De grootste problemen zijn dat we niet weten hoe lang het nog duurt én dat we niet precies weten wat er nu eigenlijk wel en niet werkt. Naar mijn inziens is er momenteel niemand op deze aarde die hier antwoorden op heeft.

En nu? Moeten we in de tussentijd dan maar niet meer mee doen? Nee. Moeten we in de tussentijd dan maar allemaal onze bek houden? Nee.
Wij Nederlanders staan bekend om ons nuchtere boerenverstand, laten we dat blijven gebruiken, zolang het nodig is.
Sorry, ik heb de antwoorden niet. Ik weet één ding wel: ik heb allesbehalve superveel respect voor Corona.

advertentie