Menselijke monumenten

Column door Eefke Peeters
donderdag 10 september 2020

Dit weekend zijn het weer Open Monumentendagen op 12 en 13 september. Uiteraard hier en daar wel wat aangepast met strengere regels, maar met dit prachtige weer zeker mogelijk om lekker langs op te fietsen en een blik te werpen op de prachtige, nostalgische schoonheid die onze regio rijk is. Maar wanneer is iets eigenlijk een monument? Het moet minstens 50 jaar oud zijn en een overblijfsel zijn van kunst, cultuur, architectuur of nijverheid dat van algemeen belang wordt geacht vanwege de historische, volkskundige, artistieke, wetenschappelijke, industrieel-archeologische of andere sociaal-culturele waarde. Dat laatste heb ik trouwens 1 op 1 gekopieerd uit Wikipedia. Als je deze zin een paar keer leest, kan vrijwel alles in aanmerking komen om een monument te worden.

Maar waarom mensen eigenlijk niet? Iedereen zou na hun vijftigste ook een soort monumententitel moeten kunnen claimen als je enigszins van waarde ben gebleken voor de maatschappij. Als kunstenaar, historicus, musici, wetenschapper, maar ook wanneer je altijd mooi je voortuin hebt bij gehouden. Of wordt dat niet verstaan onder volkskunde? Maar wanneer je dan een mensenlijke monumententitel hebt binnen gehengeld mag je dan niets meer veranderen aan je voorgevel of juist wel? Moet je dan eeuwig vijftiger blijven of juist mooi langzaam in een gracieus verval raken?
Als je er over nadenkt is er echt ontzettend veel wat alleen maar mooie wordt naarmate de tijd verstrijkt. Bomen die uitgroeien tot imposante gevaartes, wijn die steeds smaakvoller wordt, leer wat door de jaren heen soepeler en karakteristieker oogt.
Van mannen roepen we het al eeuwen, en vrijwel altijd is het waar. Mannen met lichtgrijze bakkenbaarden en lachrimpeltjes zijn woest aantrekkelijk. En vrouwen? Ook! Ja, toch? Nee, niet met lichtgrijze bakkenbaarden, maar een sexy grijze lok in het gezicht en charmante kraaienpootjes. Die de jaren van wijsheid, kennis en expertise onthullen.
Ik zeg kom maar op met die menselijke monumententitels, het is iets om trots op te zijn! En dat zeg ik heus niet alleen maar omdat ik toevallig vanmorgen in de spiegel kraaienpootjes ontdekte ... 


Lees meer blogs/columns | Terug naar Toerisme & Recreatie