Stoepsaleschat

Column door Eefke Peeters
donderdag 3 september 2020


Lekker woord toch? Stoepsaleschat? Wat ik daarmee bedoel is een waar kunstwerk vinden tijdens een stoep, schuur of garagesale. Het is mijn stiekeme hobby. Sinds ik las dat taxateur Bart Schaftenaar ooit een lamp vond die hij kende uit de literatuur. De lamp was ontworpen door een architect, maar zou nooit zijn uitgevoerd. Hij kocht de lamp voor een paar honderd euro en deze werd voor zo’n 15.000 gulden verkocht. En zo heeft hij meer succesverhalen. Het scheelt natuurlijk dat deze man ontzettend veel verstand heeft van kunst. Want hij struinde als kleine jongen al rommelmarktjes af terwijl zijn vriendjes een bijbaantje hadden.
Ik doe dit ook heel graag in het buitenland, dus dat heb ik wel gemist dit jaar. Zeker de brocante marktjes bezoek ik graag en hou menig prullaria in de lucht om er met één dichtgeknepen oog naar te staren. Ik zoek de juiste nummertjes op de zilver en goud ogende items en check boeken op de eerste druk. Ik heb geen idee wat ik doe, maar dat lijkt wel zo. In mijn hoofd in ieder geval. Ik zou zo graag eens tegen een stoepsaleschat aanlopen. Niet om nooit meer te hoeven werken, werken vind ik leuk, maar om als erfstuk door te kunnen geven.
Onlangs hoorde ik zo’n mooi verhaal van een vrouw waarvan er al generatie lang een echte Rembrandt in de familie circuleerde. Fantastisch toch? In het testament van de originele eigenaresse stond dat bij iedere eerstgeboren van een generatie het doek overgedragen moest worden. Dat ging met een feestelijke bombarie. Tot de laatste, nuchtere telg geen kinderen had en besloot dit schilderij eens te taxeren. Wat blijkt? Een eurootje of zes voor de lijst.
Zouden de generaties voor haar dit hebben geweten of zou iedereen zich rijk hebben ervaren? En zouden ze hun leven daardoor anders hebben geleefd, met het idee altijd een backup te hebben? En nog leuker om te weten, zou betovergrootoma er veel voor betaald hebben om een echt erfstuk in de familie te hebben? Of zou ze dit bewust hebben opgezet, wetende dat het niks waard was. Ik hoop het laatste.
Zondag is het stoep en garagesale in Mill & Sint Hubert, wie weet wat daar voor schatten verborgen liggen. Ik ga lekker snuffelen en vind ongetwijfeld hét erfstuk van mijn dromen. Want een goed verhaal is ook heel wat waard!
 
advertentie