Geloven

Column door Eefke Peeters
donderdag 27 augustus 2020

Dit weekend start het tweejaarlijkse kunstproject weer: De Kunst van het Geloven. Zij wonnen vorig jaar de Dr Peelen Cultuurprijs. En dat snap ik! Het is niet alleen een project waar een grote diversiteit aan cultuurvormen bij elkaar komt, maar ook een belichaming van samenwerking. De Stichting is in 2008 begonnen en was een samensmelting van 4 stichtingen met hetzelfde doel. De kerken en kapellen een min of meer culturele functie geven om het gebouw in stand te kunnen houden voor de volgende generatie. Want gelovig of niet, kerken en kapellen zijn vaak prachtig en bieden vaak geborgenheid. Misschien wel omdat het soms voelbaar is hoeveel mensen hier door de eeuwen heen kwamen voor een bepaalde vorm van troost en hoop.

In deze tijd waar er zoveel niet door kan gaan gaat dit project zaterdagochtend van start.  Hoe mooi symbolisch is dat? Dat ‘De Kunst van het Geloven’ wel doorgaat?
Dat is iets wat we nodig hebben. Zeker nu. Letterlijk én Figuurlijk. Even er uit, kijken naar bijzondere kunst op een bijzondere locatie. Maar ook het blijven geloven. Geloven dat er weer betere tijden aankomen.

Want men vreest voor een mentale depressie die straks als een golf over de wereld zal trekken, omdat men geen uitlaatklep meer heeft. Dat klinkt heftig he? Minder journaal kijken en dit soort berichtgeving lezen is dan alvast een goed idee. Sorry als je dit al deed om dit soort kreten te vermijden!

Geloven dat de wereld wel mooi is of kan zijn is wellicht makkelijker gezegd dat gedaan. Geloven is niet voor niets een Kunst. Dat hoeft niet letterlijk in een God te zijn.

Gisteren was een van mijn dochters in Maastricht met school. Ik had haar wat zakgeld meegegeven en vroeg later wat ze had gekocht. Iets van 50 cent voor haarzelf en ‘eentje’ voor een vriendin. Ik ging raden: een ijsje, twee snoepjes, een kaart, een button, een sticker, een paar sokken verdeeld dus allebei één sok? Allemaal fout. Ze hadden een kaarsje aangestoken in de kerk. Even stilgestaan en een wens gedaan.

En zo simpel is het. 


Lees meer blogs/columns | Terug naar Toerisme & Recreatie