Vechten voor je leven

Column door Eefke Peeters
donderdag 6 augustus 2020


Je hebt ongetwijfeld wel een keer in je leven op een punt gestaan dat je het gevoel had dat het leven te overweldigend was. Iemand dierbaars die is overleden, seksueel misbruik, een scheiding, een benarde financiële situatie of iets anders aangrijpends. Gelukkig zijn wij mensen toch zo ‘geprogrammeerd’ dat we ondanks alle ellende toch door willen. Dat we toch een lichtje zien ergens, een sprankje hoop hebben. Ook al lijkt het nog zo uitzichtloos.

Nu denk je wellicht waar wil ze nu naar toe met dit verhaal? Naar Anne. Anne is zo’n persoon die in een uitzichtloze put zat en al was er geen enkel lichtpuntje te zien, ze creëerden ze zelf wel, in haar optimistische brein. Anne had de ene na de andere heftige ziekte en deze stapelden op net zo lang tot ze lichamelijk niet meer kon. Anne was bijna uitgedoofd. En net toen ze het euthanasietraject, op nog geen 40 jarige leeftijd, in wilde gaan las ze een blog van een lotgenoot. Het balletje ging rollen, ze kreeg er nog enkele diagnoses bij, maar deze betekenden wel dat er een behandeling is. Een behandeling die haar kwaliteit van leven kan geven. Want nu ligt Anne 24/7 op bed en dat is geen leven. Maar deze behandeling moet plaatsvinden in Barcelona en kost gruwelijk veel geld. Anne heeft 130.000 euro nodig. Honderddertigduizend euro voor onder andere het ambulance vervoer. Honderddertigduizend euro voor onder andere de operatie. Honderddertigduizend euro voor onder andere een plek om te herstellen. Honderddertigduizend euro voor een kans om te leven.

Stel je toch eens voor; dat je een crowdfundingsactie moet starten omdat je niet dood wilt. Ze namen ook een filmpje op, waar haar vriendinnen lief over haar praten, een vriend zichtbaar moet vechten tegen zijn tranen. En haar ouders, die lang mijn buren waren, vragen om een donatie. Een bijdrage voor het leven van hun kind. Zo heftig.
Oke, nu het goede nieuws. De teller is al over de 20.000 euro heen en overal poppen fantastische ideeen op. Kunstwerken die je kunt aanschaffen, fotoshoots die je kunt plannen, potjes in winkels voor dat wat je kunt missen, supermarkten die hun statiegeldflessen inzamelen voor Anne’s fight for life. En dat is mooi, indrukwekkend en kei hard nodig. Mocht jij geen euro kunnen missen, dan kun je wellicht wel haar pagina delen of deze column zodat er nog meer mooie initiatieven kunnen ontstaan en Anne snel naar Barcelona kan. Voor haar laatste kans om te kunnen leven!

advertentie