Van Goes, via Grave naar Groningen

Column door Eefke Peeters
donderdag 12 december 2019


Dit jaar zullen de Dj's van 3FM weer, in plaats van in een Glazen huis zitten, gaan wandelen in een zogeheten Lifeline. Een estafette waar de Dj's elkaar aflossen. Dit doen zij om geld en bewustwording op te halen voor het Rode Kruis. Dat wordt dit jaar besteed aan hulp voor slachtoffers van mensenhandel en voor voorlichting om dit te voorkomen.
Vergis je niet, ook in Nederland komt het meer voor dan je misschien zou denken. Zo komen op iedere middelbare school zeker 2 meisjes in aanraking met loverboys. Schokkend is dat 78% van docenten in het voortgezet onderwijs denkt een slachtoffer van mensenhandel niet te kunnen herkennen onder hun leerlingen. En een groot deel weet ook niet wat te doen als ze een vermoeden zouden hebben. Goede voorlichting is dus super belangrijk. En niet alleen pubers, die onzeker zijn of aandacht nodig hebben trappen in de mooie praatjes. Zojuist zag ik tijdens de lunchpauze nog twee dames op leeftijd die er aardig waren ingestonken. Ze waren verliefd geworden op iemand die ze nog niet eerder hadden gezien en een van hen was zelfs bijna een ton aan geld kwijt om haar 'geliefde' te helpen. Deze dames hadden nog niet eerder gehoord van datingfraude.
En dan is het in Nederland nog niet te vergelijken met landen waar het amper strafbaar is om vrouwen van straat te plukken en gedwongen de prostitutie in sturen. Zoals één van de verhalen die je kunt lezen op de website van het rode Kruis. Moeders waarvan de dochters als chantagemiddel worden achtergehouden zodat de vrouwen niet weg durven te lopen in angst dat hun dochters hetzelfde lot zullen ondergaan.
Kotsmisselijk word je hier toch van? Het tegengaan van deze misselijkmakende taferelen kunnen wij een beetje bij helpen. Want er is geld nodig. Zo simpel is het.

De DJ's lopen van Goes, via Grave naar Groningen. De historische kern van Grave is in de nacht van vrijdag 20 op zaterdag 21 december een ‘chequepoint’. Dit is een plaats waar de dj-teams elkaar afwisselen en waar op verschillende manieren donaties gedaan kunnen worden. De wisseling gaat gepaard met feestelijke evenementen op de Markt. Een team van enthousiaste Gravenaren, ondernemers en verenigingen zijn druk doende om zoveel mogelijk geld in te zamelen voor het Rode Kruis. Daarvoor is een actiepagina aangemaakt op de website van 3FM. Deze is te vinden via de link www.gravedoneert.nl. Het eindbedrag van de inzameling wordt door de gemeente Grave afgerond naar boven.
Maar ook dit weekend is er al aandacht voor Serious Request, zo zullen er tijdens de Graafse Lichtjesavond op 13 december en 14 december live radio uitzendingen worden verzorgd door Omroep Land van Cuijk.

Via Grave doneert kun je ook zien wat Grave allemaal heeft bedacht voor het weekend waarin zij chequepoint zijn én bovendien kun je hier ook je bedrag overmaken. Alle kleine beetjes helpen.
advertentie