Nippertje

Column door Eefke Peeters
vrijdag 29 november 2019


Jemig, dit weekend is het alweer december! Nog maar 31 dagen om er iets van te maken dit jaar. Je financiële targets te halen. Je verplichte familiebezoekjes af te vinken. Je streefgewicht te bereiken. Die cursus af te ronden. Te stoppen met roken. Fit te worden. Je sex quotum te halen. Beter leren omgaan met geld. Of anderen helpen. En al die andere goede voornemens en doelen die je voor 2019 had staan nog even te verwezenlijken. De ene doelstelling zal makkelijker of leuker te behalen zijn dan de ander in een maand tijd, vrees ik.

Maar één groot geluk, over een dag of 31 beginnen we weer met een schone lei vol met nieuwe targets, doelen en quota om te crushen. Ik ga niet liegen, ik ben ook al bezig met mijn goede voornemens die ik eigenlijk liever streefdoelen noem. Ik ben meer van de bucketlist. Dingen die je nog graag wilt doen 'ooit'. Sommige zijn redelijk onmogelijk waar anderen op het eerste gezicht eenvoudig lijken. Zoals het eten van vijf nieuwe fruitsoorten. Dat lijkt makkelijk, maar bij de Nederlandse groenteboer of supermarkt heb ik nog niets nieuws ontdekt.
Onze bucketlist hangt trouwens op de koelkast. Het leuke is dat je dingen kan afstrepen wanneer je ze hebt bereikt en er ten alle tijden nieuwe aan kan toe voegen. Dromen, zoals ideale vakantiebestemmingen zijn ook gewoon leuk om over na te denken. Een van mijn doelstellingen voor 2019 was een nieuw woord bedenken, want die heb ik ieder jaar. Ik hoop dat dit nog lukt, dat zou dan mooi op het nippertje zijn. Heerlijk woord vind ik dat trouwens; nippertje. Ik las ooit dat het af zou komen van; op het knippertje. Dat iets soms heel snel kan gaan, één keer met je ogen knipperen en weg kan het zijn. Klinkt trouwens ook wel leuk hé? Oef, dat scheelde maar een knippertje.

Heej, maar dat is wel heel eenvoudig om op die manier een nieuw woord te maken, je knipt er gewoon een letter af. Wat je ook vaak ziet is ergens een werkwoord van maken, maar nipperen klinkt niet echt he? Nog even een maandje nipperen? Twee woorden samenvoegen, kan ook. We hebben nog een decembernippertje, dat klinkt al iets mooier. Maar werkt een letter er achter plakken ook? Dat ik nu zeg, kom op mensen! We hebben nog een maand. Doe je best, nog een paar nippertjes!

ps: Welk doel probeer jij nog te halen dit jaar?
advertentie