Angstaanjagend

Column door Eefke Peeters
donderdag 31 oktober 2019


Het is vandaag Wereld Bespaardag. Deze dag bestaat al sinds 1924 en is een dag om stil te staan bij het sparen. Als ik kijk naar de historisch lage rente op je spaarrekening is beleggen misschien wel spannend, maar best een goed idee. Ik ben in ieder geval ook aan het sparen op een andere manier. Geen geld, goud of bitcoins maar chocolade. Want de angst dat de chocolade gaat verdwijnen is nog steeds aan de orde. Dit ligt aan de cacaobomen die last hebben van de opwarming van de aarde. Bovendien is meer dan 90 procent van de globale productie nog steeds in handen van kleine boeren die met verouderd materiaal werken. Dus moet er ook een innovatieve oplossing komen. Die technische kennis heb ik niet, dus ik ben aan het hamsteren. We hebben al een aardige chocoladekelder. Lijkt mij een goede investering in de toekomst. Wel lastig om er af te blijven, maar vandaag hoeft dat ook niet. Je zou denken dat ik er juist op Wereld Bepaardag van af zou moeten blijven, maar het is ook nog Halloween vandaag!

Dit feest is nu echt aan het wortelen in Nederland. Hoe ik daarbij kom? Naast de horrorfeestjes hier en daar is er discussie. En dat lijkt tegenwoordig de standaard bij een echt Nederlands feestje. Want de paasvuren, het vuurwerk en de Pieten staan momenteel (weer) ter discussie. Zelfs Kerst is aan commentaar onderhevig door een bomendiscussie en het feit dat het alleen nog maar om cadeaus draait. Bij Halloween is het bezwaar dat het is overgevlogen uit het oh zo commerciële Amerika en dat het niet echt bepaald Christelijk is. Dat kan me niet schelen. Ik hou van Halloween. Het is niet zo dat ik vanavond de duivel ga aanbidden trouwens, ik vind het een lekker excuus om op de hele avond enge films te bingewatchen. Het liefste zo gruwelijk spannend dat je het echt uitgilt. Heerlijk.

Daarnaast vind ik het ook juist wel verfrissend om één keer per jaar stil te staan bij alle duistere dingen in het leven. Om extra dankbaar te zijn voor juist al het fijne, veilige en lichte wat er in ons leven is. Goed voor de balans. Ik hoop echt dat Halloween de komende jaren steeds meer wortels krijgt. Geeft mij de tijd mijn droomhuisje in het bos te vinden. Zodat ik als ouwe, angstaanjagende heks de kids kan lokken met lekkere snoepjes om ze vervolgens diepe angst in te jagen. Muhahahahahahahaha.

Ps Verwacht geen chocolade van deze heks, want dat wordt mijn pensioen...
advertentie