Top tien vakantiebestemmingen in Nederland

Column door Eefke Peeters
donderdag 27 juni 2019


Ik stuitte onlangs op een lijstje met de Top Tien mooiste vakantiebestemmingen in eigen land. Met de voor de hand liggende regio's zoals de Veluwe, Zeeland en Volendam. Zo jammer dat dit soort lijstjes altijd en eeuwig dezelfde regio, plaatsen en streken benoemen. Tijd voor een nieuwe lijst, waar mensen eens een andere kant van Nederland kunnen ontdekken. Want zeg eerlijk, wie bepaalt dit nu eigenlijk? De schrijver, blogger, vlogger of influencer zelf. Dus dat kan ik ook!
Ik presenteer jullie daarom graag de Top Tien vernieuwende & verrassende reisbestemmingen in Nederland.

1) Historisch Grave

Het idyllische stadje Grave ligt mooi gesitueerd aan de meanderende Maas.
Met vele gastvrije terrasjes en unieke boetiekjes is Grave een bijzonder stadje om te winkelen, genieten en te recreëren. Maar Grave is veel meer dan dat.
Het is de meest belegerde vestingstad in Nederland. In de historische binnenstad vindt men de littekens van de veldslagen op de diverse imposante, monumentale gebouwen vereeuwigd. Wandel eens mee met een bevlogen stadsgids om de verhalen te horen van de stadsbewoners die zich kranig verweerden tegen de gruwelijk vijandelijke legers!
Grave heeft tevens een indrukwekkend buitengebied met drie bijzondere kloosters, de rustgevende Gasselse Bossen en het prachtige Raamdal.

2) Kraaijenbersge Plassen
Water heeft een enorme aantrekkingskracht op mensen. Je kunt er zeilen, surfen, zwemmen, vissen, varen en op je blote voeten doorheen slenteren. Water geeft direct een vakantiegevoel, zorgt dat je tot rust komt en weer voorziet in je energielevel. Het leven is goed aan de Kraaijenbergse Plassen.
Dit uitgestrekte watersportgebied vindt men dan ook terug in de Top Tien vernieuwende reisbestemmingen van Nederland. Er zijn diverse plassen met ieder een eigen unieke handtekening. Waar de een zich leent voor de sportieve waterratten, is de ander uitermate geschikt voor wandelaars en fietsers. Een van de Plasssen is een natuurgebied, met een indrukwekkende flora en fauna. Een rustgebied voor bijzondere watervogels, die men kan bespieden vanuit een van de vogelkijkhutten. Hou je van water, dan hou je van de Kraaijenbergse Plassen.

3) Maasheggen

Bent u een natuurliefhebber dan staan de Maasheggen ongetwijfeld op uw bucketlist. Want dit unieke vlechtwerk vormt het oudste cultuurlandschap van het land. Een tochtje door dit gebied is een spannende ontdekkingsreis door de tijd. Deze mozaïek van heggen, weides, drinkpoelen en oude knotbomen vormen het meest omvangrijke heggenlandschap van Nederland. In dit relatief kleine gebied op de grens tussen Noord-Brabant en Limburg, komen duizenden jaren geschiedenis samen. Er is geen gebied in Europa waar natuur, landschap, economie en cultuur zo zichtbaar en langdurig met elkaar verweven zijn. Niet voor niets heeft de Maasheggen daarom sinds de zomer van 2018 de UNESCO mens en biosfeerstatus.

4) Recreatief Overloon
Wanneer je door het sfeervolle toeristische Overloon wandelt heb je geen idee dat op diezelfde grond een van de grootste veldslagen van de Tweede Wereldoorlog heeft plaatsgevonden. Voor iedereen die interesse heeft in geschiedenis is Overloon een must! Hier vind je namelijk het Oorlogsmuseum vol met interessante items, weetjes en info. Het Oorlogsmuseum wordt tevens het eerste museum ter wereld waar men met de fiets doorheen kan! Naast dit indrukwekkende museum is er ook een bijzonder Speeltuin voor valide en minder valide kinderen, een prachtig Openluchttheater en een dierentuin! Ook de horeca in Overloon is verrassend en zeer gastvrij.

5) Romeins Cuijk
De Romeinen wisten het al, Cuijk is fantastische plek om neer te strijken!
Zij bouwden een eigen brug en in 1989 zijn daar nog restanten van gevonden. Deze en tal van andere bijzondere opgravingen uit de Romeinse tijd zijn te bewonderen in Museum Ceuclum en in het Romeinse Buitenmuseum. Ook de bijzondere fietsroute de Romeinse weg is meer dan de moeite waard. Verder beschikt Cuijk over een prachtige Schouwburg waar een divers aanbod wordt gegeven en heeft Cuijk (bijna) een schitterende bioscoop.
Cultuur laat zich ook bevangen in mooie evenementen en ook hier blinkt Cuijk uit met onder andere de Kuukse Elfkroegetocht en de Cuijkse Vierdaagsefeesten!

6) Heerlijkheid Boxmeer
Boxmeer heeft een rijke historie. Letterlijk en figuurlijk, want dit gemoedelijke dorpje was in de 17e en 18e eeuw een vrije Heerlijkheid en daarmee een veilig toevluchtsoord. Vele rijke Roomse families vertrokken naar Boxmeer om hier ook te blijven. Een aantal imposante, monumentale gebouwen zoals het Kasteel en de Basiliek herinneren ons aan deze historie. Ook is er een levendige herinnering aan de eeuwenlange aanwezigheid van gerenommeerde zilversmeden in de Steenstraat. Deze straat vormt tevens het kloppend hart van een gezellig en verrassend winkelcentrum met divers horeca aanbod. Boxmeer kent unieke en drukbezochte evenementen waaronder de Vaart, de Metworstrennen, Maasheggenvlechten en Wielerronde Daags na de Tour.

7) Natuurpoort Sint Anthonis
Sint Anthonis heeft een plekje verworven in deze Top Tien door het feit dat het een uniek rustoord is waar natuur en kunst samenkomen. Natuurpoort de Heksenboom is een lappendeken waar bossen, akkers, heide en weilanden elkaar prachtig afwisselen met hier en daar een zandverstuiving. Door dit unieke natuurgebied lopen verharde en onverharde wandel- en fietspaden. In de kern van het dorp vindt men de Brink waar geregeld (kunst) evenementen worden gehouden. Sint Anthonis kent mooie kerndorpjes waaronder Wanroij waar men Recreatiecentrum De Bergen vindt, met aansprekende evenementen als Mandala Festival en het Internationaal Keverweekend.

8) Peel en Raamstelling
Alle cultuurliefhebbers zouden De Peel-Raamstelling moeten bezoeken. Deze stelling moest Nederland tijdens de Tweede Wereldoorlog beschermen tegen de oprukkende Duitse legers. Dat mislukte jammerlijk. De stelling viel al op de eerste dag van het verzet bij de Slag om Mill. Het Aspergemonument herinnert nog aan wat een van de eerste Duitse oorlogsdaden op Nederlands grondgebied was. Tussen Grave en Landhorst zijn de restanten van de Peel-Raamstelling nog goed zichtbaar. Er zijn bevlogen Groeters die u graag meenemen op historisch avontuur in het verleden.
Maak deze dag af door een bezoekje te brengen aan het Graafs Kazemattenmuseum. Volg ook het tracé van het voormalige Duits Lijntje en het Aspergemonument in Mill.
De Waterweetjeswandeling in Landhorst zorgt tevens voor een blijvende, indrukwekkende herinnering, evenals de rondleiding van Stichting Sporen van de Oorlog in Mill.

9) Verborgen Raamvallei
De verborgen Raamvallei is misschien wel het best bewaarde geheim van Nederland. Een gebied met een grote verscheidenheid aan flora en fauna, afgewisseld met cultuurhistorische objecten, kastelen en landgoederen. Bezoek zeker Kasteelburcht Tongelaar, omringd door prachtige boerderijen en landerijen waar je jezelf op het Franse platteland waant. Met een eigen brouwerij en Chefkok staat dit kasteel ook garant voor een culinaire beleving. Ontspan in recreatiegebied de Kuilen waar men naast wandelen en fietsen ook lekker kan zwemmen en zonnen op het zandstrand. Bekijk ook zeker de bijzondere tentoonstelling in Museum voor Nostalgie en Techniek. Mill heeft ook een bruisende agenda met unieke evenementen!

10) Het Land van Cuijk!
Er is maar één regio in Nederland waar zoveel verschillende aspecten bij elkaar komen. Waar een heftig oorlogsverleden en serene natuur elkaar afwisselen en waar gastvrije horeca, gezellige winkelcentra, evenementen en een meer dan welkom gevoel de boventoon voeren. Een unieke vakantie beleven? Dat doe je in het Land van Cuijk!
advertentie