Help, ik wil geen tuttebelletjes!

Column door Eefke Peeters
dinsdag 23 juni 2015

Kleine kinderen kleine zorgen, zegt men. Men heeft onwijs gelijk. Ik lees een artikel over tuttebelletjes. Mijn jongste dochter Sira (8) is er ook eentje, ze houdt van nageltjes lakken, maskertje in het haar, lippenstift, een beetje poeder op. Maar tegenwoordig wil je helemaal geen tuttebelletjes! Want tegenwoordig zijn tuttebelletjes meiden die zich ouder voordoen dan dat ze zijn. Het gevaar is dat juist deze meiden zich tegenwoordig in een coma zuipen. Deze grietjes zijn 13 a 14 jaar jong. Ik grijp mijn hart nog harder vast, want mijn oudste wordt alweer 13 jaar! Slik!
Heeft dit te maken met de verlaging van de leeftijdsgrens van 16 naar 18 jaar? Volgens het Nederlands Signaleringscentrum Kindergeneeskunde steeg het aantal alcohol-gerelateerde ziekenhuisopnames van kinderen vorig jaar met 25 procent. Hoeveel? Dat is echt een absurd alarmerende verhoging. De hersencellen die ze hier mee kapot zuipen komen nooit meer terug! Hersenletsel ligt serieus op de loer.

Stop! Wat kan IK hier aan doen?
Vragen schieten door mijn hoofd. Wie, wat, waar? Wie? De tuttebelletjes. Wat? Alcohol. Waar? Bij ouders thuis die geen nee durven zeggen of zelf graag drinken. Die de zogenaamde coole ouder uit hangen, met hun tanden bierdopjes verwijderen of als een heuse Tom Cruise staan te mixen.
Zo'n ouder word ik nooit, beloof ik mezelf plechtig.
Maar de allerbelangrijkste vraag is: Waarom?
Uit onderzoek blijkt dat de redenen voor het drinken van alcohol zijn: het is lekker en gezellig.

Oké, we beginnen met lekker. Wie vond alcohol meteen lekker? Bier en wijn dat moet je leren drinken, zegt men dan. Uh, wat? Hier heeft men groot ongelijk. Groente, die moet je leren eten, want dat is gezond. Maar waarom zou je in hemelsnaam iets moeten leren eten of drinken dat helemaal niet gezond voor je is?
Maar de reden het is gezellig is nog veel vreemder. Wat maakt alcohol dan gezellig? Als ik aan mijn meiden denk, dan vind ik dat geen gezellige gedachte, maar een gevaarlijke. Want als het eenmaal gezellig is en je voelt die roes, dan ga je niet opeens 'ongezellig' cola drinken. Je grenzen vervagen en voor je het weet is het zo 'gezellig' dat je stomdronken bent en niet meer weet wat je doet.

Nu denkt iedereen die mij kent waarschijnlijk; ja, ja Peeters jij vindt wijntjes drinken ook lekker en gezellig! Dat klopt, dat zeg ik wel. Maar meen ik dat ook? Hoe langer ik over denk hoe absurder het wordt. Mijn zus drinkt nooit alcohol en als wij ergens zijn en zij bestelt appelsap krijgt ze regelmatig rare blikken, zelfs richting buik om te kijken of ze zwanger is. Ik moet nog rijden, zegt ze vaak, want dat is het enige excuus dat mensen accepteren. Maar vind ik het ongezellig met mijn zus, omdat ze geen wijntje meedrinkt? Nee, absoluut niet. Als ik met iemand kan huilen van het lachen, dan is het wel mijn zus! Ik hoop dat mijn meiden, net als mijn zus, gewoon nooit gaan drinken. Want mensen hebben nog nooit spijt gehad van het feit dat ze een avond niet gedronken hebben.

That's it! Ik stop er mee. Als mijn zus hét voorbeeld voor mijn meiden is, dan moet ik maar eens een voorbeeld aan haar nemen. Aanstaande vrijdag lopen wij met het werk de kroegentocht waarmee we de kermis in Boxmeer inluiden. Ik ga lekker aan de spa rood en dan kan ik met gemak genieten van die oliebol die in het parcours zit, misschien hoeven mijn collega's zelfs niet en heb ik er een paar extra! Kan makkelijk door de calorieën die ik dan bespaar. En nee, ik eet niet voor de gezelligheid. Ik eet omdat ik écht lekker vind!


Lees meer blogs/columns | Terug naar Toerisme & Recreatie