Blog Museum van Alle Tijden

Column door Eefke Peeters
dinsdag 11 juni 2024

Als blogger en vlogger voor het Land van Cuijk mag ik iedere maand een museum uitlichten in onze mooie regio. Dat zijn er onverwachts best wel wat; musea waar jullie misschien nog nooit zijn geweest of zelfs van gehoord hebben. Tijd om daar verandering in te brengen. Deze maand richten we onze aandacht op het Museum van Alle Tijden (MvAT) in Beugen. Dit bijzondere museum is al sinds 2011 te bezichtigen. Bijzonder omdat het museum altijd geopend is. Vanaf 7 uur in de ochtend tot half twaalf in de avond. Winter en zomer. Weer of geen weer. Ben jij er al eens geweest?


Ode aan Angela Merici en de Orde der Urselinen

Het Museum van Alle Tijden is door Ans Verdijk opgedragen aan Angela Merici, een Italiaanse heilige die in de 15e en 16e eeuw leefde. 

Oprichter Ans: “Angela Merici is vooral bekend als de stichteres van de Orde der Urselinen, een katholieke religieuze orde. De Orde der Urselinen, opgericht in 1535 in Brescia, Italië, was de eerste vrouwelijke religieuze orde die zich primair richtte op onderwijs voor meisjes en jonge vrouwen. Angela Merici geloofde sterk in de kracht van onderwijs en geestelijke ontwikkeling en wilde met haar orde bijdragen aan de opvoeding en opleiding van vrouwen, wat destijds revolutionair was. Angela Merici werd later heilig verklaard en wordt geëerd als beschermheilige van opvoeders en onderwijs. Haar toewijding aan onderwijs en haar spirituele visie maken haar een inspirerende figuur voor het Museum van Alle Tijden, dat dezelfde missie heeft: kunst en cultuur toegankelijk wil maken voor een breed publiek.”


Een museum als geen ander

Het Museum van Alle Tijden onderscheidt zich door zijn bijzondere locatie en constante toegankelijkheid. Het museum is altijd geopend en dat maakt het wellicht het meest toegankelijke museum van Nederland, waar kunstliefhebbers op elk moment van de dag kunnen genieten van de wisselende exposities. En natuurlijk Ans zelf wiens bezieling aanwezig is in dit unieke museum. Ans studeerde, tegen alle adviezen in, aan de Kunstacademie waar ze naar eigen zeggen echt thuiskwam. “Ik zag de voormalige voedersilo, gelegen aan de Oeffeltseweg, en zag de potentie voor de kunst. De inspiratie hiervoor vond ik in de veldkapellen in het zuiden van Nederland, die alom bekend zijn om hun serene schoonheid. Dat zag ik hier in Beugen ook zo voor me!”


Alarm

Naast het Museum van Alle Tijden bevindt zich Alarm, een kunstdepot en expositieruimte die ook door Ans Verdijk is opgericht. Ans startte Alarm in 1993 in een schuur waar vroeger een koelcel was voor appels en een kinderkampeerboerderij. Deze ruimte biedt kunstenaars een plek om te werken en hun kunst te exposeren zonder commerciële druk. Alarm is op aanvraag te bezichtigen en biedt een diverse collectie aan werken van Ans Verdijk zelf.


Wisselende Exposities

Elke twee maanden presenteert het Museum van Alle Tijden een nieuwe expositie met werken van verschillende professionele kunstenaars. Deze tentoonstellingen zijn gratis te bewonderen door middel van kijkkasten, die de kunstwerken op een unieke manier presenteren aan het publiek.

ALARM is altijd met een expositie van 13.00 tot 17.00 uur geopend.


Deze maanden is werk te vinden van Cor Knops. Zijn werk heeft de titel: "Kleine Juweeltjes - Een Feest voor de Geest van Cor Knops". Deze gerenommeerde schilder en tekenaar nodigt ons uit om zijn kunstwerken te verkennen. Met een unieke combinatie van architecturale vormen, precisie en humor, wekt Knops' werk een gevoel van verwondering op. 


Voor meer informatie over het museum en de huidige exposities, bezoek de website van het Museum van Alle Tijden. Wil je een kijkje nemen in Alarm, het kunstdepot van Ans Verdijk? Stuur dan een e-mail naar mail@ansverdijk.com voor een afspraak.


Meer weten? www.mvat.nl

Oeffeltseweg 21 - Beugen


Lees meer blogs/columns | Terug naar Toerisme & Recreatie