Ontdek het Gemaal Van Sasse in Grave

Column door Eefke Peeters
vrijdag 1 september 2023

Met dit blog neem ik je graag mee naar een belangrijke plek in onze regio, waar een verhaal van innovatie, geschiedenis en harmonie met de natuur wordt verteld het Gemaal.


Van Sasse in Grave

Gelegen aan de serene oevers van onze Maas, biedt dit gemaal een bijzonder uitzicht op de stuw, de sluis en de iconische brug. Dit rijksmonument is liefdevol gerestaureerd in 2014 en 2015, met indertijd de toevoeging van een gloednieuw bezoekerscentrum en een vispassage die de weg vrijmaakt voor vissen om stroomopwaarts in de Raam te zwemmen. Hierdoor is het gemaal een plek waar verleden en heden in perfecte harmonie samenkomen.


Terug in de tijd

Stel je voor, in 1929 verrees het allereerste elektrische gemaal van Nederland gewoon in ons Land van Cuijk. Dit knap staaltje techniek staat trots bekend als het Gemaal Van Sasse. De naam is een eerbetoon aan niemand minder dan Jonkheer Mr. A.F.O. van Sasse van Ysselt, de toenmalige voorzitter van het waterschap. Zijn visie en vastberadenheid leidden tot dit gemaal dat de waterafvoer van de Raam, dat door het Land van Cuijk stroomt, efficiënt reguleert zodat onze prachtige regio zich kan omarmen met de strelingen van de Maas.


Sta jij te popelen om meer te ontdekken? Grijp dan snel je kans want elke laatste zondag van de maanden april tot en met september, tussen 11.00 en 16.00 uur, opent het gemaal zijn deuren voor jou. Medewerkers van het waterschap staan klaar om je met enthousiasme rond te leiden en je te voorzien van boeiende informatie. De toegang is gratis, dus kom langs en laat je verrassen door de geschiedenis van waterbeheer en innovatie.


In Coronatijd heeft men een stukje van de normale wandeling laten vertellen door wijlen jonkheer van Sasse van Ysselt in plaats van een van de medewerkers van het waterschap. Dit is uiteindelijk een ontzettend leuke en bijzondere projectievideo geworden voor jong én oud. 


Waterweetjeswandeling

Voel de wind door je haren terwijl je de Waterweetjeswandeling volgt, een schilderachtige route van 4,5 km (ongeveer 60 minuten) met als start- en eindpunt het gemaal. Je kunt de routefolder downloaden van de website van het waterschap of een plattegrondje meepakken bij het gemaal. Je kunt deze wandeling op eigen tempo ervaren, of je laten vergezellen door een "watergroeter". De keuze is aan jou. 


Met een groep naar het gemaal

Heb je een groep of schoolklas die nieuwsgierig is naar dit waterwonder? Geen probleem! Het gemaal biedt ook op afspraak excursies aan voor groepen van 10 tot 15 personen. Neem contact op met de afdeling communicatie via communicatie@aaenmaas.nl om je plekje te reserveren.

Men hoopt jou snel te mogen begroeten bij het Gemaal Van Sasse, een plek waar geschiedenis, innovatie en natuur samenstromen. Neem wat kleingeld mee voor een kopje koffie of thee en wat lekkers. 


Meer weten? Klik dan hier.


Lees meer blogs/columns | Terug naar Toerisme & Recreatie