Ontdek de magie van buiten spelen in het Land van Cuijk!

Column door Eefke Peeters
maandag 12 juni 2023

Op woensdag 14 juni is het Nationale Buitenspeeldag. Dus kinderen, opgelet! In het Land van Cuijk hoef je je deze dag, maar ook de rest van de zomer niet te vervelen. Er valt zoveel te beleven en te ontdekken, speciaal voor jou! Kom zandkastelen bouwen, buurten bij de boer, leer meer over de Tweede Wereldoorlog, kom lekker ravotten in de speeltuin en aapjes kijken in de dierentuin.


Jaren ‘80

Opgegroeid in de jaren ’80 was buiten spelen onlosmakelijk verbonden met mijn jeugd. Wij woonden in Boxmeer, hadden een opa en oma in Cuijk en waren ook veel in de bossen in Sint Anthonis te vinden. We fietsen ook heel graag en best ver, dus ik denk dat ik uiteindelijk wel overal heb gespeeld in ons Land van Cuijk. We bouwden, klommen, ontdekten en speelden wat af! Ik had het niet anders willen beleven.


25 Spannende Doe-Activiteiten 

Buiten spelen is niet alleen gezond, maar ook gewoon hartstikke leuk. Weet jij niet goed wat je kunt doen in onze regio? Dan heb ik goed nieuws! Wij hebben speciaal voor jou 25 spannende doe-activiteiten in het Land van Cuijk op een rijtje gezet. Ga op ontdekkingstocht door Grave met de City Game, ervaar het bijzondere Romeinse verleden van Cuijk met de Time Travel Cuijk app, of maak een wandeling over Landgoed Tongelaar en voltooi de toffe opdrachten van de Vossenstreken-app. Lekker sportief zeilen, suppen en surfen bij zeilschool Bij Ceulemans aan de Kraaijenbergse Plassen in Beers kan ook. Of wat dacht je van Heksenboomgolf: een bijzondere variant op golf bij De Heksenboom, waarbij je de bal moet gebruiken om objecten op foto's te raken? Maar ook paardrijden bij manege Sprong Vooruit in Oeffelt is mogelijk in het Land van Cuijk. Of kom met de hele familie midgetgolfen op de midgetgolfbaan 'De slag om Walhalla' op Avonturenpark De Bergen in Wanroij. En dat is nog maar het begin!


Belang van Buiten spelen

Tegenwoordig zitten kinderen veel binnen en achter schermen. Zelfs in de zomer. En dat er terwijl er zoveel leuks te beleven valt. Daarnaast is het goed voor je ontwikkeling, het probleemoplossend vermogen, creativiteit en verbeeldingskracht. Door de natuurlijke omgeving te verkennen, leren ze over de wereld om hen heen, ontdekken ze nieuwe dingen en vergroten ze hun kennis. Het is ook een mooie manier om te verbinden met de wereld om ons heen! Want buiten is waar je de seizoenen ervaart, waar je planten en dieren ziet en waar je respect ontwikkelt voor de natuur. Dat geldt niet alleen voor kinderen, maar ook voor papa’s en mama’s, opa’s en oma’s! Buiten spelen vermindert stress en draagt bij aan een betere concentratie en emotioneel welzijn. Zeker wanneer de zon ook nog eens schijnt. Dus geen excuus en ga naar buiten! Niet alleen op Nationale Buitenspeeldag maar ook de rest van de (na)zomer. De wereld is een speeltuin, je moet alleen zelf de schommel aanduwen!

Benieuwd naar de volledige lijst met activiteiten in het Land van Cuijk? Download hier het Kei Leuk boekje! Het wordt een zomer om van te genieten! 


www.visitlandvancuijk.nl


Lees meer blogs/columns | Terug naar Toerisme & Recreatie