Dansen op de vulkaan

Column door Antoinette Verstegen
donderdag 2 september 2021


Elke keer als ik lees over het klimaat, hoor ik in mijn hoofd ‘Dansen op de vulkaan’ van De Dijk. Frontman Huub van der Lubbe zong in 1987 al op een vrolijk deuntje ‘het kan elk moment gebeurd zijn, maar ze gaan nog even door’. We hadden het jaar daarvoor de kernramp van Tsjernobyl en de chemieramp van Sandoz in Bazel die onder andere de Rijn over 400 kilometer vergiftigde. We zwommen in de Maas die blijkbaar toen zo’n beetje op z’n vervuildst was, we hadden zure regen en als de wind in de zomer uit het oosten kwam, smog vanuit het Rührgebied.

We waren natuurlijk niet voor niets de ‘no future’-generatie, maar hey, we zijn er nog steeds en met een levensverwachting waar je u tegen zegt. Rond Tsjernobyl leeft weer van alles, Maas en Rijn zijn een stuk schoner, zure regen is opgelost en over smog vanuit het Rührgerbebied hoor je zelden nog iets.

En toch voel ik ‘Ze doen toch wat ze willen, al moet de hele boel vergaan’ uit datzelfde lied nu meer dan toen. Is het echt vijf voor twaalf? Of Is het ook de leeftijd zodat je het je meer aantrekt, of is het toch vooral lastiger omdat je zo gruwelijk veel info krijgt?

Ik denk dat het vijf voor twaalf is. In tegenstelling tot ‘bepaalde iemanden’ in de samenleving, geloof ik in wetenschap. Natuurlijk moet je kritisch blijven, maar wetenschappers zijn net mensen; de meesten deugen en wetenschappers hebben als heel groot voordeel op de gemiddelde mens dat ze van een bepaald onderwerp belachelijk veel weten. En die mensen die er verstand van hebben, zeggen dat het niet eens meer vijf, maar eerder twee voor twaalf is.

En wat doe ik? Ik pruts wat in de marge met het niet meer kopen van ‘komkommers met condoom’. Liever komkommerloos dan in plastic! is mijn (best wel anti-voorbehoedsmiddelen klinkende) motto. En echt, ik had het pas bijna (!) tegen de groenteman van de desbetreffende supermarkt gezegd.

En natuurlijk isoleer en recycle en vegetariseer ik er op los. Helpen tegen de onmacht doet het niet. Weet je wat wel helpt? Dansen. Eindelijk weer eens dansen. Hoe kan het voor mij meest gezonde op de wereld verboden zijn door een ziekte! Ik ga dansen, dansen, dansen op de vulkaan.

Lief trek iets moois aan.