Ineke Kraijo op Longlist Archeon Thea Beckmanprijs 2021 Deel dit artikel ‹ Terug naar bedrijven

Ineke Kraijo op Longlist Archeon Thea Beckmanprijs 2021

Geplaatst op: donderdag 29 april 2021


Ieder jaar reikt Museumpark Archeon de Archeon Thea Beckmanprijs uit aan het beste historische jeugdboek. De jury kijkt naar historische jeugdromans die én goed geschreven zijn én die de lezer op geloofwaardige wijze meenemen naar het verleden. Door het lezen over de geschiedenis leren kinderen en jongeren immers ook iets over de huidige maatschappij. De winnaar van de Archeon Thea Beckmanprijs ontvangt € 1.000,- van Museumpark Archeon. Afwisselend worden boeken voor jonge en voor oudere lezers bekroond.

Naast de volwassen jury is er ook een jeugdjury. Deze reikt de Jonge Beckmanprijs uit, de prijs voor het beste historische jeugdboek volgens de lezers zelf. Een panel van enthousiaste jongeren leest de shortlist en maakt daaruit een eigen keuze voor een winnaar. De winnaar van de Jonge Beckmanprijs ontvangt € 500,-. Schrijfster Marte Jongbloed begeleidt deze jury.

Binnen het aanbod van historische boeken verschijnt ieder jaar weer een uiteenlopend palet van nieuwe titels. In 2021 bekroont de jury werk voor jongeren vanaf 12 jaar. De jury is tot de volgende keuze voor de longlist gekomen (op alfabetische volgorde auteur):

Syl van Duyn - Op zoek naar jou Van Goor, juli 2020
Bies van Ede – Verraad met Sinterklaas Omniboek, september 2019
Ruth Erica – De boom met de bittere bladeren Lemniscaat, juni 2020
Marian Hoefnagel – Cleopatra Eenvoudig Communiceren, 2020
Ineke Kraijo – Het zwarte jaar Kokboekencentrum, nov 2020
Martine Letterie – Wij blijven bij elkaar Leopold, maart 2020
Saskia Maaskant – Meerminnen verdrinken niet Standaard Uitgeverij, juli 2020
Bianca Mastenbroek – Tisquantum: rood hart, witte leugens Zirakel, 2020
Jean-Claude van Rijckighem – IJzerkop Querido, mei 2019
Rob Ruggenberg – Offerkind Querido, april 2020

Na de meivakantie maakt de jury de vijf titels van de shortlist bekend. Bij deze vijf titels worden door vijf studenten van de Willem de Kooning Academie korte animatiefilms gemaakt.

Op zaterdag 18 september 2021 wordt zowel de Archeon Thea Beckmanprijs 2021 als de Jonge Beckmanprijs 2021 in Museumpark Archeon uitgereikt. De Schrijvers van de Ronde Tafel zijn dat hele weekend in Museumpark Archeon aanwezig.

De jury bestaat uit Hubert Slings (voorzitter), Liselotte Dessauvagie, Inge Mooiman, Monique Veldman en Moniek Warmer.

Foto: Femke de Jong

 
advertentie