Genomineerd voor de Dr Peelen Cultuurprijs: BJ Baartmans Deel dit artikel ‹ Terug naar bedrijven

Genomineerd voor de Dr Peelen Cultuurprijs: BJ Baartmans

Geplaatst op: dinsdag 8 december 2020


BJ Baartmans is gitarist, zanger, producer en componist en heeft in allerlei vormen op diverse podia gestaan en muziek opgenomen. Hij was eerder genomineerd maar toen ging Jan van Neerven er, volgens BJ geheel terecht, met de prijs vandoor.

‘In Boxmeer kent men mij het best van Bengels, BJ’s Wild Verband en de Hello Goodbye Band. Vrijwel iedereen kent in ieder geval het Boxmeerse Volkslied en het onlangs geschreven liedje over Daags na de tour, Rondemiss. Iets wat over jezelf gaat, of wat je raakt onthou je nu eenmaal beter. Ik was verrast om te horen dat ik weer genomineerd was. Ik weet ook niet precies waarom. Ik heb wel regionale samenwerkingen op cultureel gebied, maar voor mij is dat zo vanzelfsprekend. Ik heb onder andere de muziek mogen maken voor de documentaire van de Metworst en ben betrokken bij Op de Toffel in Vierlingsbeek, maar ook het prachtige Schijt aan de Grens.

Cultuur is van wezenlijk belang voor mij. Naast dat het mijn werk is, zijn alle dingen die mij raken vervlochten met cultuur. De mensen waar ik van hou en cultuur zijn de reden dat ik ’s morgens dankbaar opsta.
In deze tijd merk je hoe groot de behoefte is aan cultuur. Een meer structurele waardering ervoor zou wel op zijn plaats zijn. De paar optredens die wel door konden gaan waren zo anders om te ervaren, mensen waren zo aandachtig aan het luisteren. Dat hele kleine heeft ook wel wat. Zo heb ik in december nog een paar projecten, als iedereen wat water bij de wijn doet dan kost het in ieder geval geen geld. Want is het zo fijn om te kunnen spelen, om de muziek levend te houden.
Ik ben blij dat ik diverse dingen doe, zodat ik nu nog de studio in kan, workshops kan geven of schrijven. Die gekke duizendpoot status, komt nu als freelance muzikant wel goed uit. Ik hoop dat er genoeg speelplekken en media overblijven om cultuur te kunnen blijven maken.’

Wat zou je met het geldbedrag doen?
‘Ik zou het investeren in een project, bijvoorbeeld om een nieuwe cd op te nemen. Dan zou ik ook wat budget hebben om wat fijne gastmuzikanten erbij te zoeken. Of mooie clip te laten maken. Dat zijn zaken die nu lastiger zijn. Normaal gesproken treed je op om je CD te promoten en dan wordt gelukkig ook vaak de CD gekocht. Dat is een mooi cirkeltje, maar nu is dat er dus niet. Dus dat bedrag is zeker welkom.’

Wat zijn jouw dromen voor de toekomst?

‘Ik zou het liefste blijven doen wat ik nu doe. Ook al is het soms een gevecht met mezelf om creatief te blijven. Om continue nieuwe dingen te verzinnen en die stroming gaande te houden. Het is ook een mooi gevecht, zeker ook voor de niet commerciële aspecten van het vak. Daar blijf ik graag voor knokken. Qua werk hoop ik dat het in de toekomst iets makkelijker blijk en dat er in ieder geval genoeg media en speelplekken overblijven in de toekomst om cultuur te kunnen blijven maken.
Mijn ultieme droom is eigen doen wat ik nu doe, en daar oud mee te mogen worden. Dan ben ik dik tevreden.’
advertentie