Genomineerd voor de Dr Peelen Cultuurprijs: De Kunst van het geloven Deel dit artikel ‹ Terug naar bedrijven

Genomineerd voor de Dr Peelen Cultuurprijs: De Kunst van het geloven

Geplaatst op: vrijdag 3 januari 2020


In januari 2018 is de Stichting Kunst van het Geloven opgericht. Daarvoor waren zij al actief als werkgroep met een jaar of veertien aan ervaring en passie in de combinatie van kunst en kloosters. Nu zijn zij genomineerd vanwege de Kunstmanifestatie die zij iedere twee jaar organiseren. Eefke sprak met Jitske van Groenland, Jos Gerritsen en Leo Kranendonk.

Leo: “We koppelen iedere editie kloosters en kapellen die, op 1 kapel na: Anthonius- en Nicolaaskapel van Groeningen, geen functie meer hebben met hedendaagse kunstenaars. De ouderwetse mis, loopt terug, maar de kapellen en kloosters zijn zo mooi in onze regio, die moeten gezien worden. Dit blijkt een goed initiatief om mensen op een unieke manier kennis te laten maken met Kunst en met Kapellen. De reacties zijn lovend en voor ons de hoofdreden om door te blijven gaan met de organisatie.”

Jitske: “De kunst koppelen met een van de kapellen kan best een uitdaging zijn voor de kunstenaars, vaak zijn het erkende rijksmonumenten en moet de kunstenaar daar natuurlijk rekening mee houden. De verschillen in de locaties zijn natuurlijk ook groot, evenals de kunstobjecten. Het is een uitdagende puzzel! Een puzzel waar wij mogen begeleiden en sturen. Soms heeft de kunstenaar een voorkeur en soms de eigenaar wat eisen. Vaak zien wij werk van de kunstenaar en weten we wel direct waar hij of zij voor deze manifestatie ‘thuishoort’. Wij vinden het een fijn idee dat wij kunnen bijdrage aan het in standhouden van zo’n rijksmonument door het in leven te houden met een expositie. Met die gedachtegang hebben we de manifestatie ook opgezet. 
Het is telkens weer bijzonder om te zien hoe de kunstenaar het thema ‘geloven’ uitbeeldt, daar heeft iedereen natuurlijk een ander gevoel en overtuiging bij. De eerste editie hadden we bijvoorbeeld Yvonne Struys uit Groningen. Daar waren we best wel trots op ja!” 
Jos: “Het initiatief kwam vanuit de Gemeente Boxmeer, om te kijken hoe we de Weijerkapel en de kapel in Holthees in het licht konden zetten en nog meer kapellen erbij betrekken. We zijn door de jaren heen uitgegroeid tot een stichting, maar mogen nog wel gebruik maken van de kapellen. Dat zijn er momenteel zes verdeeld over de gemeente Boxmeer . Het is geen commerciële manifestatie met verkoop, dus alles wordt opgezet met fondsen, subsidies en particuliere giften.
Het is wel wat meer dan schilderijtjes aan de muur hangen. Het zijn vaak unieke en eenmalige kunstwerken. De manifestatie is sinds enkele jaren uitgegroeid tot drie weekenden verdeeld over augustus en september.“

Laagdrempelig

De keuze voor september is mede bepaald door de Open Monumentendag waar de organisatie graag bij wilde aanhaken. De Kunstmanifestatie moet vrij toegankelijk blijven en laagdrempelig. Het streven is om zoveel mogelijk sfeer aan te brengen in iedere ruimte. Met beginnende kunstenaars, maar ook de grotere namen. Soms uit de regio, soms de grens over. 

Leo: “Er wordt al veel georganiseerd in Boxmeer en omstreken en wij proberen ons daarin te onderscheiden. Door een grote mix van diversiteit in aanbod te creëren. Door de aanstormende talenten, veelbelovende regionale kunstenaars en klinkende namen zoals de Fotograaf der Vaderland, Koen Hauser. Een combinatie van schilderkunst, beeldende kunst, muziek en meer. Het is een warm bad aan cultuur waarin je jezelf heerlijk kan dompelen deze weekenden.”
Nominatie
Jos: “Het was een enorme verrassing, Willem den Hartigh, die nu samen met Jitske onze curator is, was al eerder genomineerd, dus we hadden het niet verwacht. We denken in de afgelopen zeven edities jaar toch iets in gang te hebben gezet. Natuurlijk vinden wij het onderscheidend wat we doen, anders zouden we er niet mee doorgaan. Zolang we het zelf leuk blijven vinden en de bezoekersaantallen goed blijven, gaan wij door. Een van de mooiste dingen vond ik de interactie op het kerkplein in Sambeek met kunstenares Marianne van Heeswijk die mensen écht in met elkaar contact bracht.”

Jitske: “ik ben restaurator van schilderijen en mensen konden de laatste editie in mijn atelier kijken hoe dat stukje van de kunstwereld in elkaar zit. Hier zijn veel positieve reacties opgekomen en er is besloten dit in de komende editie voort te zetten. Ik vind het ochtendconcert dat om 6.00 uur begint op zondag een van de mooiste onderdelen. De musici beginnen te spelen bij kaarslicht en langzaam valt het licht door de glas in lood ramen en dat is werkelijk magisch en moet je ooit gezien hebben.’
Leo: “Ik vind het aantal vrijwilligers dat meewerkt overweldigend. Zonder hen zouden we het nooit kunnen bolwerken. We hebben een fijne groep om ons heen verzameld en kunnen trouwens altijd nog hulp gebruiken. Onze speciale krant vooraf aan het event wordt steeds mooier en dat geldt ook zeker voor ons fotoboek achteraf. 
Maar het mooiste vind ik de herinneringen die een bezoek aan een kapel met zich meebrengen. Er zit emotie in de gebouwen en gelukkig voelen mensen dat ook.” 

Cultuur
Cultuur is in deze stichting ontzettend belangrijk. Alle leden zijn actief in eigen dorp, lid van een koor, actief in een toneelstichting, cultuurpodium, woonachtig in een cultureel erfgoed, of zelfs professioneel aan de slag in de kunstwereld. Stuk voor stuk vinden zij het belangrijk om mensen en kunst te verbinden en cultuur een podium te geven. Op de vraag wat te doen met het te winnen geldbedrag wordt druk overlegd.
Vergoeding voor de kunstenaar wordt genoemd, maar ook een bijzonder optreden. Ook het fotoboek wordt genoemd. Wanneer ik de bedragen voor de kunstenaars hoor stel ik voor het fotoboek ook te koop aan te bieden. Bijzonder voor de bezoeker of juist diegene die er niet bij kan zijn en een manier om weer te kunnen herinvesteren. Maar aan die commerciële gedachtegang wil men niet echt geloven.

Terwijl ik het aantal steekwoorden ver boven de 1000 zie groeien blijft het drietal vertellen. Over de inspiratie van de kunstenaars door onze mooie regio, zoals de hoogte van de Maas bijvoorbeeld en de diepgewortelde historie. Ze dromen van een niveauverhoging en nog meer van het inspireren van de jongeren in de gemeenschap. En een mooie editie neer te zetten in 2020! Ik geloof er heilig in dat dit goed gaat komen!

Schrijft u vast de Dr Peelen uitreiking van 11 januari in uw agenda? Meer weten kijk op www.drpeelen.nl en www.kunstvanhetgeloven.nl