Genomineerd voor Dr Peelen: Groeters Sluizencomplex Sambeek Deel dit artikel ‹ Terug naar bedrijven

Genomineerd voor Dr Peelen: Groeters Sluizencomplex Sambeek

Geplaatst op: vrijdag 20 december 2019


Genomineerd voor de Stimuleringsprijs zijn de Groeters van het Sluizencomplex in Sambeek. Dit tot hun grote verbazing, tot ze er wat langer over denken. Dan is de nominatie misschien best wel eens logisch, want het sluizencomplex is een prachtig stukje dynamiek, waar historie en natuur samenkomen. En dat is ook cultuur nietwaar? Eefke sprak met drie van de vier groeters die samen met Janneke van de Meerstoel aanschoven.

Roger: “Wij hebben Janneke ook meegevraagd, want met haar hebben we een fijne koppeling, als het regent kan men bij haar schuilen en mensen die op het terras zitten of binnen aan de lunch zien ons en komen dus direct met de wandeling in aanraking.”

Janneke lacht: “Deze groeters zijn naast gezellig erg gepassioneerd en ieder vertelt de wandeling op een andere manier. Ik was in eerste instantie in contact met Rijkswaterstaat maar met hen kon ik niet tot wandeling komen. Toen heb ik met Erik en Suzanne van het RBT gesproken en hebben we de groeters Peter, Roger, Nico en Roelof de sluiswachter benaderd.”

Dynamiek
De groep heeft zich in twee jaar ontwikkeld tot een dynamische club. Er is veel interesse in de wandeling vanuit toeristen, maar ook eigen inwoners en ook de jeugd luistert met interesse, daar zijn de Groeters erg content mee.

Roger: “Dat maakt het rondleiden ook zo leuk. De ene keer praat je tegen een groepje vrachtwagenchauffeurs uit de Achterhoek, de andere keer groep 8 van de Basisschool en dan weer een fervent historicus. Mensen stellen altijd veel vragen, waar ik vaak het antwoord op weet en soms ook niet. Dan leer je zelf ook weer iets, want uiteraard komen we er altijd achter met zijn allen! Daardoor blijven we ook in beweging, we delen onze ervaringen en blijven zoeken naar nieuwe info.”

Peter: “Een rondleiding duurt zo’n drie kwartier en we hopen natuurlijk altijd dat er een schip binnenkomt in die tijd, dat is wel extra mooi. De sluiswachter speelt daar waar het kan ook op in. Er beweegt altijd wel iets en dat maakt het echt uniek. We hebben absoluut geen standaard verhaal en het is nooit saai. Ik had er nooit bij stilgestaan dat wij ook genomineerd konden worden trouwens, ik vind dat echt een eer.”

Nico: “Ik benader alles heel praktisch. Waarom is de sluis hier in Sambeek, waar dient hij voor, hoe werkt het exact? Daarom ben ik ook gids bij het IVN dat stukje educatieve trekt me. Het wie eet wie op, zeg maar.

De Maas blijft altijd boeien, mensen willen altijd graag naar het water toe. Ik ben al twee vakanties op zoek geweest naar het begin van de Maas zodat ik nog meer kan vertellen over de oorsprong. Boeiende feitjes daar hou ik van. Zoals dat de zalm paart in Maastricht en de paling in Mexico en dat de vispopulatie in de Maas weer aantrekt. Daar vertel ik graag meer over!”

Het belang van cultuur

Cultuur is voor de mannen enorm belangrijk. De een is bestuurslid geweest bij Semper Unitas, de ander vind je vrijwel dagelijks in het door Unesco bekroonde Maasheggengebied, midden in het carnavalsleven, bij de toneelvereniging,in de kerk en meer.

Janneke: “Ik vind het echt ongelooflijk hoe betrokken ze zijn bij de gemeenschap, ze doen van alles en nog wat én nog een beetje meer. En iedere woensdag staan ze er toch weer. Om bevlogen informatie door te geven over de sluis en de stuw die echt bij Sambeek, het Land van Cuijk en Nederland hoort!”

Peter: “Het is niet alleen de kennisoverdracht, maar ook het contact met mensen uit de regio en met de toerist. Wij hebben wel het mooiste stukje om mensen te mogen groeten. Dat mag ik wel zeggen toch?”

Roger: “Ik ben echt opgegroeid aan de Maas, dan gingen wij als gezinnetje zeilen terwijl alleen mijn vader kon zwemmen. Uiteraard hebben we dat wel geleerd.

In mijn jeugdjaren gingen wij mee met het schip, we klommen er op en voeren mee tot Gennep om daar dan stiekem in het zwembad te gaan zwemmen. Want de Maas had geen duikplank. Dan zwommen of wandelden we weer terug.
Mijn moeder vond dat natuurlijk, achteraf gezien terecht, wat gevaarlijk. Kwam ik een keer terug hartstikke zwart van het teer omdat het schip waar ik me aan omhoog trok net was geteerd. Haha, mooie tijden toch. Water leeft en er is altijd wel wat te beleven!”

De Rondleiding
De mannen zijn enthousiast over de regio en het begrip gidsgroeters. Elkaar versterken is hun doel. De rondleiding is gratis en begint weer in mei tot en met september en alles op verzoek.

Over het te winnen geldbedrag is na drie minuten een doel gesteld: “We zouden een paal aankopen om te laten zien hoe het zat met hoogwater vroeger, 1634 was spannend bijvoorbeeld, er zijn zelfs mensen overleden toen. Of toch een mooier Groeters bord laten maken? We willen de actualiteiten blijven volgen, leuke wetenswaardigheden vertellen en onze motivatie blijven behouden. Blijven ontwikkelen. Trouwens; er zijn maar twee genomineerden voor de Stimuleringsprijs toch?” Op mijn bevestigende knikje wordt enthousiast gereageerd. “Yes, mannen we zijn sowieso al tweede!”

Schrijft u vast 11 januari in de agenda om te kijken of de Gidsgroeters er met de prijs vandoor gaan bij de Weijer in Boxmeer? www.dokterpeelen.nl