Fiore Uitvaartzorg – Hoe zit dat als men donor is? Deel dit artikel ‹ Terug naar bedrijven

Fiore Uitvaartzorg – Hoe zit dat als men donor is?

Geplaatst op: donderdag 17 oktober 2019


In de maand oktober is er elk jaar veel aandacht rond het werven van donoren. Vaak denkt men daarbij aan orgaantransplantatie na het overlijden, maar ook bij leven kan men donor worden. Denk bijvoorbeeld aan stamceldonor worden. Als Fiore Uitvaartzorg in Sint Hubert krijgen we hier ook regelmatig vragen over. De meest gestelde vraag is: “Is na orgaantransplantatie de overledene nog wel toonbaar op te baren en kan een begrafenis of crematie normaal tijdig verlopen?

Op beide vragen kunnen we positief antwoorden. Als er orgaandonatie plaatsvindt, zal dit niet zorgen voor vertraging of andere complicaties voor een uitvaart. Ook kan de overledene normaal worden opgebaard. Dat kan zowel bij de overledene thuis als in ons Afscheidshuis in Sint Hubert. Bij bijvoorbeeld huidtransplantatie, zal dit nooit gebeuren in het gezicht, de hals of bijvoorbeeld de handen. De overledene zal dus altijd toonbaar kunnen worden opgebaard.

Of men bij leven kiest om na het overlijden donor te worden of juist niet, is ieders eigen keuze. Wij horen soms wel positieve reacties bij nabestaanden, als de overledene wel donor was. Men mist uiteraard de overledene, maar beseft ook dat dankzij het beschikbaar stellen van organen, de overledene anderen een leven of beter leven heeft kunnen bezorgen. In de nazorg die wij als Fiore bieden, kan dit besproken worden.

Per 1 juli 2020 zijn er veranderingen in het registreren van het al dan niet donor zijn. Per die datum moet u actief aangeven geen donor te willen zijn, als u dat niet wilt. Registreert u niets, dan staat er in het register vermeld dat u geen bezwaar heeft tegen orgaandonor zijn. Zie www.donorregister.nl voor meer informatie en om te checken hoe u er nu vermeld staat.

Fiore Uitvaartzorg

Kerkpad 17 Sint Hubert
tel. 0485-470000 en zie ook www.fioreuitvaartzorg.nl
advertentie