Wandelen door de Maasduinen

Wandelen door de Maasduinen

Aan de oostkant van het Land van Cuijk strekt zich over een afstand van ruim twintig kilometer tussen de Maas en de Duitse grens het Nationaal Park De Maasduinen uit.

Het park omvat bos, heide, vennen en hoogvenen waarin een grote rijkdom aan amfibieën en reptielen te vinden is. Karakteristiek zijn de hoge rivierduinen. Het Limburgs Landschap is enige jaren geleden begonnen met het uitzetten van een lange afstandswandeling door de Maasduinen en aangrenzende natuurgebieden.

Een fraaie afwisselende route die deels door het Maasdal loopt en verder door de hoger gelegen natuurgebieden langs de Duitse grens. U komt langs vennen, heidevelden, uitgestrekte bossen en oude cultuurgronden. Het nieuw uitgezette Maasduinenpad is bedoeld voor de liefhebber.

De 8 op elkaar aansluitende etappes zijn allemaal tussen de 11 en 15 km lang. Natuurlijk zijn er volop gelegenheden om te verpozen bij aan de route liggende horecabedrijven. Ook komen de etappes door de leuke historische dorpjes, waar de streek mee gezegend is. De uitzetters hebben alle moeite gedaan om de mooiste plekjes te vinden en door de route met elkaar te verbinden. De meeste wandelaars zijn gewend om een rondlopende route te lopen. Zo komt u weer bij het beginpunt uit. Deze lange afstandswandeling heeft een ander principe. U loopt tijdens een etappe van punt A naar punt B. Dat zijn altijd plekken waar een bushalte is. Bij het eindpunt neemt u de bus terug naar uw startpunt. Dwars door de Maasduinen loopt buslijn 83 van de Hermes dus u komt makkelijk terug. Geen buskaart? Geen probleem, want in de bus kunt u chippen.

De routebeschrijvingen zijn verkrijgbaar bij Stichting het Limburgs Landschap; de VVV's van Venlo, Arcen, Bergen en Gennep; en bij diverse horeca- en recreatiebedrijven langs de route.

Wandelen door de Maasduinen