Vrij en creatief, ook na de vakantie!

Column door Nicole Meijer
dinsdag 16 augustus 2022


Zandkastelen bouwen is het ultieme voorbeeld van vrij zijn en creativiteit. Niets moet, alles kan en twijfel bestaat niet. Zonder teamoverleg of planning laat je je fantasie de vrije loop en experimenteert er op los, geen denken gewoon doen. Er ontstaat een enorm fort met torens, een ophaalbrug en uiteraard een gracht, mét schildpad en zelfs een walvis van zand. Is het perfect? Vast niet, daar ben je ook helemaal niet mee bezig. En dat een zandkasteel eigenlijk een heel zwakke constructie is, boeit ook niet. Want door het opkomend tij of een voorbij rennende hond kan die in een mum van tijd omver gegooid zijn. Het gaat om het plezier en de pure creativiteit in dat moment. Je bent volledig in je element, vol energie en totaal niet bezig met hoe je erbij zit of ligt, laat staan wat anderen van je vinden. Dát is vrij zijn!


‘Logica brengt je van A naar B, verbeelding brengt je overal’, zijn beroemde woorden van Albert Einstein. Verbeelding zit in ieder van ons, maar jammer genoeg wordt die maar weinig benut. In het maken van keuzes zijn we vaak meer afgestemd op onze ratio waardoor we meestal veilige keuzes maken en in onze comfortzone blijven zitten, ook al maakt het ons niet gelukkig. Terwijl verbeelding juist een heel krachtig middel is om buiten gebaande paden te denken en een situatie vanuit een ander perspectief te bekijken. Verbeelding geeft ons ruimte om nieuwe kansen te bedenken en stimuleert onze creativiteit en intuïtie. Doen waar je blij van wordt, verandert ook je mentaliteit. En verandering van mentaliteit maakt verbeeldingskracht vrij. Door naast je ratio ook je verbeelding en intuïtie in te zetten, kom je veel dichter bij jezelf en ga je doen wat bij jou past en wat jij belangrijk vindt. 


Geef je verbeelding de vrije loop en ga naast presteren ook experimenteren, nieuwe ideeën en effecten uitproberen. Doorbreek belemmerende patronen, vertrouw op jezelf en gun jezelf dat vrije gevoel, niet alleen in de vakantie, maar altijd!