Volle tassen

Column door Erik Jansen
zaterdag 29 februari 2020


Komend weekeinde wordt het Land van Cuijk op maar liefst drie toeristische beurzen gepromoot: de Fiets- en Wandelbeurs in Utrecht, Reise + Camping in Essen en de Osnabrücker Fahrradmesse.

Nu gebiedt de eerlijkheid te melden dat we op de laatste twee beurzen niet fysiek aanwezig zijn, maar vooral slim gebruik maken van de mogelijkheid die partners ons geboden hebben om via hen flyers over het Land van Cuijk te verspreiden.

Het nadeel van deze keuze is dat wij er niet zijn om beursbezoekers persoonlijk aan te spreken en hen er te overtuigen van de aantrekkelijkheid van het Land van Cuijk als reisbestemming. Als onze flyers al worden meegenomen, dan belanden ze in de volle tassen waarmee veel bezoekers de beursvloer verlaten. We hopen uiteraard dat, als die tassen thuis op de keukentafel worden geleegd, de flyer over het Land van Cuijk blijft liggen én alsnog bekeken gaat worden…

Tegenover dit nadeel staat ook een voordeel: de kosten van deelname zijn in dit geval zo minimaal dat het jammer zou zijn als wij deze kans op extra aandacht voorbij laten gaan.

Op de Fiets & Wandelbeurs in Utrecht zijn we zichtbaarder aanwezig. Namen wij in voorgaande jaren nog met zeven andere regio’s deel aan de Brabantse beursstand, dit jaar delen wij onze beursplek met onze collega’s van Visit Noord-Limburg.

Dat we voor het eerst samen met onze Noord-Limburgse collega’s optrekken is niet alleen omdat VisitBrabant dit jaar de beurs in Utrecht aan zich voorbij laat gaan. Het is ook omdat wij kansen zien in samenwerking met Mook en Middelaar, Gennep, Bergen en Venray. Samen kunnen we op de beurs onze gezamenlijke regio presenteren als een aantrekkelijke fiets- en wandelomgeving. Met de Mookerhei en Maasduinen als de belangrijkste Noord-Limburgse uithangborden en met de Maasheggen, het Oorlogsmuseum Overloon en historische vestingstad Grave als onze etalages.

Maar, belangrijker nog, we kunnen allebei onze ligging aan de Maas beter benutten. Waar zowel voor het Land van Cuijk als Noord-Limburg de Maas het eigen gebied afbakent (en dus een grens vormt), stroomt diezelfde Maas bij samenvoeging van de twee regio’s er dwars doorheen en wordt het een belangrijke toeristische ader. Zeker voor fietsers en wandelaars die het leuk vinden om langs én over de Maas op ontdekkingstocht te gaan.


Erik Jansen
toeristisch manager
Regionaal Bureau voor Toerisme Land van Cuijk

Deze column is eerder verschenen in De Stier en in De Bok van 28 februari 2020.