Het tweede thuis

Column door Erik Jansen
maandag 18 november 2019


Wist u dat Duitse toeristen tijdens hun vakantie in ons land gemiddeld driemaal méér besteden dan Nederlandse reizigers? En wist u dat Duitse toeristen kritisch zijn -ze willen graag in hun eigen taal worden aangesproken en hechten aan lekker eten-, maar ook loyaal? Dat ze graag terugkeren naar de plek, waar ze het naar de zin hebben gehad? Voor veel Duitsers is Nederland hun ‘zweite Heimat’ geworden, hun tweede thuis. De meeste van hen komen uit het 18 miljoen inwoners tellende Nord-Rhein Westfalen, direct grenzend aan Nederland. Dat Duitsers graag voor een korte vakantie de grens oversteken biedt enorme kansen. Voor de toeristische sector in onze regio, maar ook voor Brabant en Nederland.
 
Dat besef begint bij steeds meer ondernemers en organisaties door te dringen. Het Land van Cuijk probeert al een tijdje meer bekendheid te krijgen in Nord-Rhein Westfalen. Zo doen we mee aan de Touristikmesse, organiseren we samen met Niederrhein Nachrichten lezersprijsvragen, ontwikkelen we grensoverschrijdende routes met Noord-Limburg en Niederrhein Tourismus en hebben we onlangs nog een paginagrote advertentie geplaatst in de Welt am Sonntag.
 
Ook onze provinciale evenknie VisitBrabant verlegt de focus steeds meer naar Duitsland. Om ondernemers meer inzicht te geven in hoe zij Duitse bezoekers kunnen werven organiseert VisitBrabant op 19 november Das Leisure Ondernemersfestival in de voormalige Koepelgevangenis in Breda. Over die locatiekeuze heb ik me verbaasd en zelfs geërgerd. Niet alleen is het vanuit historisch perspectief op z’n minst opmerkelijk dat je juist in de Koepelgevangenis een Duits festival organiseert, het valt ook niet uit te leggen waarom een dergelijk evenement plastsvindt in het westen van onze provincie. Je mag verwachten dat het toch vooral ondernemers in het oostelijke deel van Brabant zijn die het meest direct profijt hebben van meer Duits toerisme.
 
Niet dat we ons er door laten afleiden. Wij gaan door met wat we zijn gestart. Samen met anderen. Want: alleen mag dan soms wel sneller gaan, samen komen we verder. 

Erik Jansen
toeristisch manager 
Regionaal Bureau voor Toerisme Land van Cuijk  

Deze column is eerder verschenen in De Stier en in De Bok van 8 november 2019