Land van Cuijkse wortels

Column door Eefke Peeters
maandag 5 december 2022

Land van Cuijkse wortels

Ik ben Eefke Peeters en ben meer dan geworteld hier in het Land van Cuijk. Vandaar dat ik jullie met regelmaat mee ga nemen naar de mooiste plekken in deze regio, voorstel aan de meest inspirerende mensen en de leukste evenementen uit ga lichten. Sinds begin dit jaar zijn onze (relatief) kleine gemeenten omgedoopt tot de grootste gemeente van Brabant; hét Land van Cuijk. Met haar 32 dorpen en 1 stad zorgt dit voor 33 identiteiten. Er zijn veel verschillen in deze nieuwe gemeente Land van Cuijk, maar we hebben één duidelijke overeenkomst. We mogen nóg trotser zijn! Dat hoop ik met jullie te bereiken met mijn aankomende blogs en vlogs.


Mijn wortels

Ik ben geboren en getogen in Boxmeer. Hier hebben mijn opa (de kolenboer) en oma mijn vader opgevoed. Boxmeer is de plek waar mijn vader mijn moeder heeft leren kennen. Waar mijn zus en ik geboren en opgegroeid zijn. En dit is ook de plaats waar mijn eigen kinderen zijn geboren. Hier begonnen mijn wortels te groeien. Maar niet alleen in Boxmeer barst het van de herinneringen, deze heb ik ook in Cuijk. Mijn andere opa en oma woonden hier en als kind waren wij daar vrijwel ieder weekend. Cuijk is waar de wortels van mijn moeder zijn gaan groeien. We brachten hele dagen door op de vrije markt, in het winkelcentrum en genoten met volle teugen op de kade. Ik vond Cuijk, vroeger als kind, echt een ruig dorp. Lastig uitleggen, maar Cuijk heeft gewoon ballen.


Liefde of verplicht nummertje?

Of je iets hebt met de plaats waar je woont is denk ik grotendeels beïnvloedbaar door de manier waarop je er terecht bent gekomen. Ben je hier geboren, door de liefde verhuisd of moest je erheen vanwege werk? Ik woon momenteel, vanwege de liefde, met veel plezier in Sint Anthonis. De kerk is hier prachtig. Ik ben van mening dat deze niet de aandacht krijgt die ze verdient. Behalve met de dagen zoals de Kunstmarkt dan staan de mooiste objecten met hun scheppers te schitteren met als achtergrond de kerk. Sint Anthonis is echt een kunstdorp. Je kunt hier ook prachtig wandelen. Ik heb sinds ik hier woon meer mooie natuurfoto's gemaakt dan waar dan ook ter wereld.


Stamboom

Mijn wortels groeien naarmate ik zelf ouder word. Grave is mooi voorbeeld hiervan. Telkens wanneer ik over de dijk rij, voel ik een opgetogen gevoel. Ik vind Grave zo’n prachtige historische vestingstadje met een schitterende binnenstad vol met unieke boetiekjes en horecazaakjes. Ik ben er echt een beetje verliefd op! Ik ben momenteel met mijn zus een stamboom onderzoek aan het doen. Wat blijkt? Een van onze voorouderlijnen blijken allemaal uit Sint Hubert (Mill) te komen. Daar werd ik zo blij van! Het voelt echt alsof mijn zaadje is geplant in Boxmeer en er door de jaren heen steeds meer wortels ontstonden (en dus zelfs al bleken te zijn) die zo door het hele Land van Cuijk meanderen. En daar ben ik trots op. Want hoe meer wortels hoe steviger je staat!


Eefke Peeters gaat vanaf vandaag om de week bloggen en vloggen. Heb jij een tip voor Eefke? Stuur een bericht naar column.eefke@gmail.com en misschien zie jij jouw tip terug op deze pagina. 


Lees meer blogs/columns | Terug naar Toerisme & Recreatie