Ontdek het Museum van Nostalgie en Techniek in Langenboom

Column door Eefke Peeters
woensdag 17 april 2024

Op zoek naar een leuke eropuit-tip? Ontdek het Museum van Nostalgie en Techniek in Langenboom in Mill! Stap binnen in de wereld van nostalgie en techniek, waar oprichter Wim van Schayik zijn passie tot leven bracht. Leer alles over de rijke geschiedenis in dit unieke museum. 


Het Museum van Nostalgie en Techniek

In het Land van Cuijk, vind je in Langenboom bij Mill, het Museum van Nostalgie en Techniek. Hét museum, vol verhalen en erfgoed, waar de geschiedenis tot leven komt. Het is een plek waar bezoekers worden ondergedompeld in een wereld van nostalgie en (mechanische) technologische ontwikkelingen, en waar de erfenis van oprichter Wim van Schayik wordt geëerd.


Ontstaan van het Museum

Frans van Schayik vertelt: “Het verhaal van het museum begint met mijn vader Wim van Schayik, geboren en getogen in Langenboom in 1935. Als zoon van een smid groeide Wim op temidden van ambacht en techniek.” Na het overlijden van zijn vader nam Wim het familiebedrijf over en bouwde het uit tot een veelzijdige onderneming. Met een brede interesse en kennis van diverse ambachten en technieken, begon Wim een indrukwekkende collectie op te bouwen.Zijn verzameling groeide gestaag en leidde uiteindelijk tot de oprichting van het museum. “In 1995 begonnen we met de bouw van het museum, met als doel de uitgebreide verzameling voor het publiek toegankelijk te maken. In 1998 opende het museum zijn deuren, als een eerbetoon aan de passie en toewijding van Wim voor nostalgie en techniek. We waren allemaal enorm trots.”


Meer dan tractoren

Bij binnenkomst in het museum word je direct overweldigd door de tractoren, waar het ooit allemaal mee begon. Toch is het veel meer dan een trekkermuseum. Want naast de veelal nostalgische trekkers vind je hier nog veel meer. Het museum bestaat namelijk uit zo’n vijftig tot zestig mini-musea, gewijd aan verschillende aspecten van het verleden en de technologische ontwikkelingen. Denk aan oude ambachten zoals de smid, tandarts, kapper en bakker tot aspecten van het dagelijks leven door de geschiedenis heen, zoals religie, poppen, fietsen en wasmachines.

“Mijn vader had met dit museum in gedachten dat het een feest van herkenning voor ouderen moest zijn, maar ook dat het de jeugd moest leren hoe het er vroeger aan toe ging. De snelheid waarmee diverse technieken door de jaren heen zijn veranderd is echt boeiend om te zien! Alles wat wordt tentoongesteld is authentiek en kwam werkend binnen. De visie van mijn vader was om voor iedereen iets boeiends te bieden, ongeacht leeftijd of geslacht. Deze gedachte zet ik liefdevol voort met hopelijk dezelfde aandacht voor detail en passie voor verhalen. Al kan niemand aan mijn vader tippen!”


Praktische informatie?

Het Museum van Nostalgie en Techniek verwelkomt bezoekers op afspraak et een vast programma dat gemiddeld drie uur duurt. 

De rondleiding wordt verzorgd door ervaren gidsen. Zij nemen jou mee op een boeiende reis door de geschiedenis van technologische ontwikkelingen. De rondleiding omvat een praatje vooraf met koffie en thee en ook achteraf krijgt men twee consumpties voor een wijntje, biertje of glaasje fris en kan men nog vragen stellen of napraten. 

Openingstijden?Het museum is geopend van 1 april tot 1 november en is alleen toegankelijk op afspraak. Voor meer informatie en reserveringen, bezoek onze website: www.museumlangenboom.nl


Lees meer blogs/columns | Terug naar Toerisme & Recreatie