Rijke Romeinse geschiedenis

Column door Eefke Peeters
woensdag 31 januari 2024

Vandaag wil ik jullie graag wat meer vertellen over de rijke Romeinse geschiedenis die dit gebied te bieden heeft, daarvoor gaan we naar Cuijk!


Historische hoogtepunten in Cuijk!

Begin je ontdekkingstocht bij het Toeristisch Ontmoetingspunt aan de Maasstraat en laat je leiden langs unieke locaties, oude gebouwen en natuurlijk Museum Ceuclum. Kijk af en toe door je wimpers en besef hoe de Romeinen zo’n 2000 jaar geleden over dezelfde grond liepen als wij nu. Hier in Cuijk, ook bekend als 'Ceuclum' voor de Romeinen, speelde de oudste straat, de Grotestraat, een belangrijke rol in die tijd. 


Fietsen in de voetsporen van Keizer Valentinianus!

Ervaar die Romeinse tijd met een wandeling of fietstocht over de Via Valentiniana. Deze mooie route volgt de voormalige Romeinse weg. Volg de genummerde borden, de Romeinse vaandels en informatieborden. Waar de Romeinse helmen in het wegdek zijn aangebracht, fiets je letterlijk op de Romeinse weg. De route leidt je ook door het prachtige landschap van de Maasheggen, waar de geschiedenis doorsijpelt in het oude vlechtwerk. De Via Valentiniana is vernoemd naar de Romeinse keizer Valentinianus, die in 368 na Chr. Ceuclum (Cuijk) bezocht. Deze fietsroute biedt niet alleen een prachtige rit door het landschap maar plaatst je letterlijk in de voetsporen van de keizer. 


Museum Ceuclum: Een venster naar het verleden!

Nergens is het Romeinse verleden van Cuijk beter te zien dan in Museum Ceuclum. Bewonder maquettes van de tempel, het fort en de Maasbrug. Het museum herbergt ook een schat aan Romeinse voorwerpen, waaronder een paar eeuwenoude leren schoenen die bewaard zijn gebleven in het water. Naast de Romeinse tijd neemt het museum je mee door verschillende periodes van de Cuijkse geschiedenis, inclusief stenen pijlpunten van 10.000 jaar oud! Klim helemaal omhoog in de middeleeuwse toren voor een adembenemend uitzicht over Cuijk, de Maas, en het omliggende landschap. Dat alleen al maakt een bezoek meer dan de moeite waard.

Ook leuk: de entree in het museum is helemaal gratis! Dat geldt ook voor de bijzondere naastgelegen Beeldentuin, maar daarover meer een andere keer!


Lees meer blogs/columns | Terug naar Toerisme & Recreatie