Overgang

Column door Eefke Peeters
donderdag 30 december 2021

Ik zit in de overgang. Net als iedereen. De overgang van 2021 naar 2022. Ik weet nog zo goed dat ik tegen iedereen riep dat 2020 zo'n mooi jaar zou worden omdat het zo prachtig klinkt. Maar dat was wel even een goed staaltje; 'don't judge a book by its cover'. In 2021 hield ik wijselijk mijn mond en nu ga ik hier natuurlijk niet toegeven dat ik 2022 ook zo mooi vind klinken. 

Nu ik een tijdschrift met de focus op hekserij ben begonnen vragen meer mensen dan je voor mogelijk houdt of ik ook rituelen doe. Jazeker, doe ik dat. Net als iedereen. Ik drink ’s morgens altijd heel bewust een kopje koffie. Even mijn dag doornemen. Dat doe ik niet in een waas wierook, in kleermakerszit richting maan, maar gewoon aan de keukentafel. Ik heb de Kerstboom weer versierd. Ik heb kaarsjes gehaald voor mijn dochter, die morgen jarig is, en zij gaat deze weer uitblazen en een wens doen. Morgenavond om 24.00 uur drinken we een glas champagne en wensen we elkaar een schitterend nieuwjaar. 


‘Maar heb je dan ook ‘gekke’ rituelen? Iets wat geluk afdwingt ofzo?’ 

Afdwingen, daar geloof ik niet in. Iets wat gedwongen moet worden is natuurlijk nooit goed. Maar tuurlijk, er zijn kleine en grote dingen die je kunt doen voor meer geluk in je leven. Zo helpt het om op de eerste dag van de nieuwe maand een snufje kaneel van binnen naar buiten te blazen, voor voorspoed. Je voordeur wassen met wat citroensap door je sopje, helpt om negatieve gedachten en mensen te weren in je huis. Of druppel wat lavendelolie op een kussen en visualiseer dat degene die op het kussen slaapt heerlijk zal dromen. Werken deze dingen niet, dan ruikt je huis in ieder geval lekker. ;)

Wat ik persoonlijk ook leuk vind met oud op nieuw is een moodboard maken voor het nieuwe jaar. Doe dat zoals het bij jou past. Schrijf een aantal woorden op een blad papier, plak plaatjes uit tijdschriften, teken jouw dromen. Alles kan. Ook lekker is bepaalde zaken uit het voorgaande jaar loslaten. Dit kan heel simpel door de dingen die je wilt loslaten op een briefje te schrijven en ze alleen of samen met anderen in de openhaard, kampvuur of klein (heksen)keteltje te verbranden. Wil je weten wat je dan vervolgens met de as voor een leuk ritueel kunt doen? Stuur me dan een priveberichtje! 

Ik wens iedereen een prachtige jaarwisseling vol magische rituelen zoals oliebollen eten, aftellen tot middernacht, liefdevolle kussen, champagne, fonkelende sterretjes, stoere nieuwjaarsduik en meer! 

Ik wens voor jou een jaar vol gezondheid, liefde, vertrouwen, vrijheid en plezier. Mocht ik maar één woord kiezen dan was dat levenslust. Wat is jouw woord voor 2022?Lees meer blogs/columns | Terug naar Toerisme & Recreatie