Hunebedden

Column door Eefke Peeters
vrijdag 8 januari 2021


Ik ben vorig jaar op vakantie geweest in Drenthe, het zonnige Spanje moesten we inwisselen tegen het gelukkig ook mooie zonnige Drenthe. Wat ga je doen in Drenthe wanneer er niets mogelijk is? Juist wandelen en fietsen. We zijn uiteraard hunebedden route's gaan volgen en ik vond het fantastisch. Ik kijk de serie Outlander waar de hoofdrolspeelster door het aanraken van een soort hunebed terug de tijd in wordt gezogen. De verhalen van de stenen vind ik prachtig, dat men vroeger dacht dat reuzen (huynen) deze stenen hadden gemaakt. Maar, zo heb ik geleerd, zijn de hunebedden gebouwd door het Trechterbekervol, zij waren helemaal niet groot. Namelijk slechts 1,65 en hierdoor konden zij altijd rechtop in een hunebed staan en zo ook ik met diezelfde blijkbaar enorm kleine lengte.

Ik vind vooral het idee dat er eeuwenlang mensen misschien wel hun diepste geheimen of verlangens tegen deze stenen vertelde zo mooi. Dat heb ik ook met oude bomen. Wat zij toch allemaal gezien en gehoord moeten hebben; magisch. Ik moest ook denken aan mijn collega Nando. Wij delen al bijna acht jaar een kantoor in Boxmeer om samen te werken aan de bekendheid van het land van Cuijk. Hij zegt altijd dat als de hunebedden hier in het Land van Cuijk gelegen hadden wij ze waarschijnlijk hadden opgeruimd. In plaats van ‘uitgebuit’ vanwege onze bescheiden en nuchtere mentaliteit hier.
Ik geloof dat ook. Zo liep ik afgelopen weekend de Raamdalroute die start in Escharen. We liepen langs water en via uitgestrekte velden weer door bossen langs verrassende vennetjes. We stonden even stomverbaasd te kijken naar een grote reiger die tergend langzaam, het leek wel slowmotion, over het water zweefde. Vlak voor we wilden omdraaien kwamen er zeven herten met sierlijke sprongen door ons blikveld gehuppeld. Het leek wel een stukje theater. Wat immens prachtig!
Momenteel zijn wij vanuit Cybox samen met het RBT hard aan het werk om een online vakantiebeurs op te zetten.
Ik mag hier teksten voor schrijven en dit straks van de daken gaan schreeuwen. Dit jaar ga ik weer in eigen land op vakantie. Wordt het Escharen, of toch Cuijk aan de Maas of zal ik Mill eens écht gaan ontdekken. Want Drente was mooi, maar het Land van Cuijk is uitzonderlijk!

Ps Stiekem een kijkje nemen tijdens de opbouw van onze online vakantiebeurs: www.vakantieineigenlandvancuijk.nl

Niet verder vertellen, maar dat kan op via: 
http://vakantieineigenlandvancuijk.cbx.nl/
Gebruikersnaam: sneakpreview
Wachtwoord: mijnvakantie2021

advertentie