Heldendaad

Column door Eefke Peeters
donderdag 20 augustus 2020


Op de een of andere manier hou ik de laatste tijd van cijfers. Cijfers liegen niet zegt men vaak, dat ligt er natuurlijk wel aan wie het publiceert. Ik heb ‘mijn cijfers’ van een in mijn ogen eerlijk website. Daar lees je bijvoorbeeld dat er op het moment dat ik dit typ 7.806.170.932 miljard mensen op de aarde zijn. Gigantisch, zeker als je bedenkt dat dit er 2, 5 miljard waren in 1950. Er werden tot nu toe ruim dubbel zoveel baby’s geboren dit jaar als dat er mensen stierven. En dat in een jaar met een wereldwijd virus. De bevolking groeit dus kei hard. Er zijn tegenwoordig ook dubbel zoveel mensen met overgewicht als met ondergewicht. Fatale ongelukken per jaar verschillen niet eens zoveel van het aantal zelfmoorden. Heftig. Wanneer zijn we eigenlijk met teveel? Daar is nog geen antwoord op, in 1679 dacht men 13,4 en nu las ik ook ergens maximaal 3 miljard, maar ook 44 miljard wordt beweerd. Ik weet het niet. Ik weet één ding wel: we zijn er. En we kunnen allemaal een verschil maken. Alle 7.806.170.942 van ons.  

Ik zou willen dat er naast heftige cijfers ook mooie cijfers werden gepubliceerd. Zoals aantal schaterlachen per dag. Aantal i love you’s. Aantal intense kussen. Werden die ook maar geteld en bijgehouden in een tabelletje!
Ik zag een video waarin mensen van over de hele wereld vertelden wat ze wilden worden als kind. Iedereen had als droom om een soort van (super)held te worden.In de vorm van een profvoetballer, prima ballerina, piloot, spiderman of Disney Prinses. En nu? Als volwassenen willen we minder zorgen en gewoon simpelweg gelukkig zijn. Maar geluk is als een vlinder, wanneer je stopt met zoeken en rustig gaat zitten, misschien wel wat vermoeid, dan komt het op je schouder zitten. Het is niet te forceren en komt onverwachts. Zo werd er verteld.

Daar ben ik het deels mee eens. Je kunt niet in je agenda zetten: 16.00 uur gelukkig zijn. Of opstaan en besluiten dat dit de dag is dat je voor altijd gelukkig wordt. Maar je kunt wel in je agenda zetten: 16.00 uur ontspannen of afspreken met iemand van wie je houdt. Iets doen waar je gelukkig van wordt. Iedere dag opstaan met het idee dat je vandaag een heldendaad gaat verrichten is een mooi begin. Wat dat is? Dat is aan jou toch? Het is jouw leven. Neem de supermarkt. Gisteren zag ik iemand lege flesjes en rommeltjes oppakken en in de prullenbak doen. Ik zag een caissière oprecht luisteren naar een oudere dame die verdrietig was omdat haar kleindochter had afgezegd. Ik zag iemand een doosje merci chocolaatjes kopen. Ik zag een man een grapje maken tegen een andere man die hier hard om moest lachen. Nu denk je misschien; dat zijn toch geen heldendaden? Ik denk van wel, natuurlijk een kind uit een rivier redden is wat spectaculairder, maar dat gebeurt je niet iedere dag. En als we allemaal wat meer aandacht hebben voor de ruimte om ons heen, voor de mensen om ons heen. Als we iets vaker bedankt zeggen, iets vaker iemand laten lachen, dan zijn we al goed op weg toch?

 
advertentie