Water tappen

Column door Eefke Peeters
dinsdag 10 juli 2018

Water drinken is superbelangrijk. Altijd, maar nog wat extra in de zomer. En zeker met deze zomer. Vandaag is het even ietsje minder, maar wat hebben we al een prachtige lente en zomer. Ik kan me niet herinneren dat deze eerder zo goed was.
Ben je een beetje moe, niet zo helder of heb je last van hoofdpijn? Tekenen dat je te weinig water drinkt. Minstens twee liter per dag drinken is wat de kenners aanraden.
Gelukkig weet men in het Land van Cuijk hoe belangrijk vers water is en daarom is er afgelopen zondag 8 juli in Wanroij op het Giesenplein bij de Vrouwen van de Bron het eerste Watertappunt in de gemeente Sint Anthonis op feestelijke wijze geopend. Het is een 2 meter hoog kunstwerk waar men een glaasje water kan tappen of beter nog je flesje kunt vullen.

Ik vind dat prachtig. Sowieso ben ik een voorstander van één Land van Cuijk met behoud van eigen karakter. Dus Sint Anthonis zou wat mij betreft wel een stapje verder mogen gaan om kunst compleet door te trekken in de Gemeente en dan is dit alvast een goed begin! De watertappunten komen in ieder dorp van Sint Anthonis begreep ik en ik hoop dat al die punten enigszins kunstig gemaakt worden.
Ik vind het een mooie gastvrije gedachte voor toeristen en eigen inwoners.
En bovendien mooi voor het milieu, wanneer je een eigen drinkflesje hebt natuurlijk, het scheelt zwerfvuil en de overbodige plastic troep. De hartverscheurende filmpjes van schildpadden en vissen die plastic in hun lichaampjes verweven hebben zitten vind ik echt hartverscheurend.

Wist je dat er jaarlijks meer dan 5 miljoen ton plastic rommel in de zee terecht komt? Vissen, vogels, zeehonden, walvissen en dolfijnen sterven jaarlijks in miljoenen aantallen. Plastic verteert niet, het brokkelt alleen af, waardoor het alsmaar giftiger wordt. En wij mensen krijgen dat dus ook binnen wanneer we vis en schaaldieren eten. En hoeveel aandacht er momenteel ook gegeven wordt aan het redden van de zee, de toekomstverwachtingen zijn intenst treurig. Maar gelukkig je kunt er wat aan doen! Ik heb mezelf plechtig belooft te minderen met plastic. Best een opgave, met name in de supermarkt, maar alle beetjes helpen. En bewustwording is altijd stap 1! Dus goed bezig Natuurlijk Sint Anthonis en proost op een mooie zomer!


Lees meer blogs/columns | Terug naar Toerisme & Recreatie