Over worst en windjacks

Column door Eefke Peeters
dinsdag 4 oktober 2016

We vieren de eerste officiële dierendag in Nederland sinds 4 oktober 1930.
Natuurlijk is er door de jaren heen, zoals met ieder puur initiatief, steeds meer aangegrepen om het commercieel te maken.
Je dier heeft een mooie nieuwe halsband nodig, een dikke worst, een windjackje tegen de kou, een blinkende schelp of een lekker parfummetje.

Ik wou het graag even hebben over het belang van dieren, niet wat je er allemaal voor kunt aanschaffen.
Ik beperk met tot de top 3 favoriete huisdieren en hun werking op onze gezondheid alleen al.
De hond.
Hij zorgt ervoor dat je naar buiten gaat en lekker gaat bewegen. Kinderen die vanaf hun geboorte opgroeien met een hond in huis hebben veel minder last van astma en allergieën. Een hond maakt je zelfverzekerder, gelukkiger en socialer, allemaal wetenschappelijk bewezen.
De kat.
Ook katten zijn goed voor je weerstand en je geluksgevoel. Maar wist je dat katten het ook aanvoelen wanneer je je niet goed voelt? Dan komen ze je bewust aandacht geven. Grote kans dat je je hierdoor een stuk lekkerder gaat voelen, waardoor je immuunsysteem ook een boost krijgt. Mensen met een kat hebben bewezen 30% minder kans op een hartaanval of een beroerte.
De goudvis.
Een vissenkom of een aquarium is een stukje natuur in huis. Een prachtig steeds wisselend plaatje om naar te kijken. Het heeft een bewezen rustgevende werking.
Het is een uiterst effectieve manier om kinderen iets bij te brengen over de schoonheid en de waarde van de levende natuur. Als je de tijd hebt om je kinderen te begeleiden kan ook een goudvis helpen in een stukje verantwoordelijkheidsbesef. Voordelen: Ze blaffen niet, krabben niet, verharen niet en hoeven niet zindelijk gemaakt te worden.

Voor elk dier geldt; hond, kat, vis, kanarie, cavia of wandelende tak, dat er bij nauw sociaal en fysiek contact oxytocine vrij komt. Dit blijkt te helpen tegen schizofrenie en wordt klinisch getest als behandeling voor depressie en posttraumatische stress.
Dus eigenlijk is het gewoon heel simpel. Zit je niet lekker in je vel? Ga dan naar een asiel en schaf een hond aan én een kat, een kanarie én een goudvis. Wel als je er 100 % voor wilt gaan natuurlijk, maar wie wil dat nu niet na al deze gezondheidsvoordelen?

Wij hebben drie honden thuis, waarvan één echte knuffeluitvoering. Hij is het jongste, maar wel het grootste. Al weet hij dat zelf, niet gezien het feit dat hij altijd en overal denkt ruimte op mijn schoot te kunnen hebben. Hij wacht op me als ik thuiskom, hij wacht zelfs op me als ik twee minuten op de wc zit. Hij zit naast me als ik aan het koken ben en loopt heerlijk in de weg tijdens het poetsen. Hij duwt de telefoon uit mijn hand of mijn laptop letterlijk dicht als hij aandacht wil. Hij is eigenlijk een soort wandelende mindfullness awareness. Want hij zet mij steeds in het nu. Nu even die telefoon weg, laptop dicht of buiten wandelen. En als ik wandel met hem heb ik echt geen ruimte om op te gaan in mijn gedachtes, niet met mijn hond. Hij springt me gewoon letterlijk omver zodat ik daarna op kan staan en de grond beter voel.
Dus vandaag vraag ik niemand om een nieuwe halsband aan te schaffen, maar om je huisdier dankbaar te zijn voor wat hij allemaal voor jou doet. Heb je geen huisdier en hoef je er ook geen?Dan kun je misschien even de koeien in de wei, de vogels in de lucht of de bijen bedanken.
Pas zei iemand; 'Oja binnenkort is het dierendag weer even een momentje om stil te staan bij mijn ex.'
Nou ja, dat kan ook, ik heb een beter doel. Ik kijk naar mijn hond en dan denk ik bij mezelf. Ik ga net zo geweldig worden als mijn hond denkt dat ik ben.


Lees meer blogs/columns | Terug naar Toerisme & Recreatie