Waar is de logica?

Column door Eefke Peeters
dinsdag 16 februari 2016

Je kent het wel. Een woord waar je direct van denkt; waarom heeft iemand dit in hemelsnaam zo genoemd?
En dan bedoel ik niet bijvoorbeeld een stoel. Die heet nu eenmaal zo. Hoewel...
Het komt oorspronkelijk vanuit het Russiche 'Stolz'. Nou, daar had ik vrede mee, tot ik een Rus sprak die mij vertelde dat Stolz bij hen dus tafel betekent. Dus eigenlijk hebben wij het verkeerd vertaald en eten we aan de stoel en moeten we netjes op onze tafel blijven zitten.
Oké, ik dwaal weer eens af...

Ik bedoelde eigenlijk onlogische of simpelweg 'verkeerde' woorden. Zoals: pindakaas. Pinda's dat begrijp ik, maar kaas?
De onbevredigende verklaring is dan dat boter aan allerlei eisen moest voldoen en we dat dus niet zo mochten noemen. Toen dacht men aan leverkaas, omdat daar ook geen greintje kaas aan te pas komt. Dat is de onlogische uitleg. Nou, waarom dan niet pindasmeersel, pindacrème of pindabeleg?

Of Gijzelaar? Dat is iemand die gegijzeld wordt. Maar iemand die liegt is een leugenaar, iemand die moord een moordenaar en iemand die gijzelt een gijzelnemer? Huh? Waar is de logica?

Grootmoeder terwijl mijn oma toch echt een stuk kleiner was dan mijn moeder.

Ook zo irritant; kleuren die niet kloppen.
De zwarte doos in een vliegtuig dat hartstikke oranje is. Rode kool is paars net als blauwe druiven en witte druiven zijn groen.

Hongerstaking zou eigenlijk eetstaking moeten zijn. Een gastvrij hotel heeft geen bestaansrecht lijkt mij.
En je haar bijknippen is ook vrij onmogelijk.

Walvis, ook zo eentje. Een enorm zoogdier in de zee dat never nooit niet aan wal komt. Laten we dit een wal-vis noemen? Wat?!? Of antiloop voor zo'n snel dier. Serieus waren de bedenkers dan dronken of zo?

Of de eerste verdieping. Terwijl een verdieping toch echt omhoog gaat.
Man, ik krijg er hoofdpijn van!

Oké, heel snel nog een paar dan: ontdooien, ontnuchteren, een theedoek, een plastic glas?
Natuurlijk heb je ook nog kromme zinnen als achter de computer zitten, op school blokken afronden of hij wordt alweer 50 jaar. (serieus ja? Vorig jaar ook al?) Het eeuwige leven zou betekenen dat je voor altijd zou leven, maar een eeuw is 'maar' honderd jaar.

Maar het aller aller slechtst bedachte woord ooit is toch echt vermannen. Verman jezelf betekent dat je de kracht moet vinden om door te gaan. Geen watje zijn, maar hup jezelf oppakken en doorgaan. En wees eerlijk. Ooit een man gezien met griep en een vrouw gezien met griep?
Dat bedoel ik. En als mannen nu gaan zeggen dat ze pas ergens lazen dat mannen dan ook echt zieker zijn wanneer ze de griep hebben, dan heb ik maar een advies. Vervrouw jezelf!


Lees meer blogs/columns | Terug naar Toerisme & Recreatie