Pilletje?

Column door Eefke Peeters
dinsdag 19 januari 2016

Er is een hele nieuwe lijn medicijnen op de markt. Het is namelijk gebleken dat er voor elk probleem wel een pilletje ontworpen kan worden.

Zo hebben ze voor kinderen bijvoorbeeld pilletjes zodat ze zich zelf fatsoenlijk kunnen aankleden, er zijn pilletjes tegen het snurken, tegen jouw irritatie als je vriendin ongesteld is, pilletjes voor eeuwig wifi bereik, pilletjes die alles naar poffertjes laten smaken, meer instagram volgers opleveren en pilletjes waardoor je toleranter wordt.

En welke heb jij nodig? Of welke zou je graag slikken?

Helaas zijn dit geen echte pilletjes of althans de werking is niet echt. Het Aids Fonds heeft de pilletjes ontwikkelt om aan te tonen met wat voor luxe problemen wij eigenlijk te kampen hebben.
Als je het verhaal leest van Cho die zijn ouders heeft verloren aan HIV omdat er geen medicijnen waren breekt je hart. Tenminste mijn hart. Zijn moeder moest kiezen zichzelf redden of haar zoontje. Ze koos voor hem, maar nu is hij wees en moet hij continu vechten voor zijn medicijnen. Terwijl je met de juiste HIV remmers een gewoon gelukkig leven kan lijden. Deze heb je al voor een tientje per maand.
Nu zei pas iemand tegen mij waarom geven ze geen goedkope placebo's aan mensen met Aids, dat helpt toch?

Ik geloof ook heus wel in het Placebo effect, maar dan vooral met dingen in je hoofd. Zo wordt menig persoon echt vrolijker en energieker bij het idee dat het dit weekend 18 graden zou worden. Ik voel me momenteel echt fijner met een van de zelfgebreide sjaals van mijn moeder, omdat zij vertelde dat ze bij elke steek iets liefs dacht en daardoor voelt het als een warme omhelzing. Mijn kinderen dansen de beste optredens met hun gelukssokken en mijn vriend draait als DJ het beste met zijn oude koptelefoon die bijna uit elkaar valt. Bijgeloof, mindset, placebo effect?
Ik denk een combinatie van alles.

Maar als je lichaam écht aan het aftakelen is dan geloof ik niet dat een placebo-pepermuntje iets doet.
Andersom geloof ik wel heilig in het nocebo effect. Er was een man die werd gediagnosticeerd met een tumor in zijn darmen, de tumor was enorm, met uitzaaiingen en hij zou maar twee maanden leven. Binnen anderhalve maand was hij overleden. Bij de autopsie bleek echter dat hij helemaal geen uitzaaiingen had en dat de tumor zelf kleiner was geworden. Feitelijk had hij hier niet aan kunnen overlijden.

Denken dat je ziek bent of iets niet kunt zorgen voor een gigantische rem. Keelpijn? Neem een snoepje en zeg tegen je zelf, vandaag wat extra fruit, vroeg naar bed en morgen gezond weer op! Sollicitatiegesprek? Visualiseer dat je al bij dat bedrijf werkt en ga er met volle overtuiging heen. Iets geven aan een Goed Doel blijkt ook een gunstig effect op je algehele gevoel van welzijn te hebben.
Op de site van firstworldproblempills kun je zo'n potje pillen kopen tegen bijna elk 'probleem'. Wie weet helpt het. Want zelf wanneer je weet dat je een placebo slikt zou het nog effect hebben. Bovendien help je iemand zijn vader te behouden of behoedt je iemand een dochter te begraven. Dat wil ik wel op mijn geweten hebben!

Dus ik surf door de store: 'Lopen als een model met hakken' daar is geen placebo sterk genoeg voor om mij daarvan te overtuigen. 'Mr Grey Sex', nee dank je ik heb de film al gezien. Ik bekijk elk grappig etiket en dan vind ik ze! 'De gave om eenhoorns te zien!' Ik kan niet wachten tot ze binnen zijn!

 


Lees meer blogs/columns | Terug naar Toerisme & Recreatie