Ode aan de Maïs

Column door Eefke Peeters
zondag 16 augustus 2015

Ik heb vorig jaar mijn columns gebundeld in een boekje genaamd Ode aan de Komkommer. Wanneer mensen mij vragen waarom het boekje zo heet hebben ze meestal na zes minuten ontzettende spijt. Sommige trouwens al naar drie minuten. De Komkommer is namelijk de koning van de groente wat mij betreft, de mogelijkheden van deze groene rakker zijn echt oneindig.

Nu wordt de asperge wel eens koningin der groente genoemd, naar mijn mening geheel onterecht. Asperges zijn lekker, maar daar heb je ook direct alles gezegd. Een asperge op je huid zorgt heus niet voor verkoeling zoals de komkommer dat kan, het helpt niet tegen ongedierte, jeuk, wallen. Mijn excuses, ik zal ophouden. Het zal wel aan de tijd van het jaar liggen …


Nee, naast Koning Komkommer kan wat mij betreft Majesteit Maïs.
Wist u al wat u allemaal kan met maïs? Natuurlijk gewoon lekker om op te eten, popcorn van te maken, brood, chips, cornflakes of in zijn geheel op de barbecue en lekker kluiven maar.

Mais is een soort superheld onder de groente met haar groene blad als capeje en ongekende superkrachten. Maïs is namelijk ook een belangrijk onderdeel bij bier en zelfs whisky. En siermaïs wordt regelmatig gebruikt om saaie boeketten te verfraaien. Maar, nu komt het, sinds het begin van het millennium wordt er zelfs energiemaïs geteelt. Hierbij wordt er biogas geproduceerd dat kan worden gebruikt als brandstof en om elektriciteit op te wekken. Dat is toch fantastisch? Dat kan zelfs de komkommer niet beweren!


Maïs behoort ook tot de groep C4 gewassen, een groep planten die met een beperkte ademhaling een zeer hoge koolstofopname hebben. Eén hectare maïs absorbeert 22 à 44 ton CO2 per jaar, en produceert 16 à 32 ton zuurstof per jaar. Dit is aanzienlijk meer dan wat 1 hectare bos per jaar aan zuurstof kan leveren. Dus komt u langs een maïsveld adem dan diep in en uit. Eigenlijk zouden ze yoga lessen moeten geven in een maïsveld.


Of een te gek feest! Zodat wanneer je niet kan dansen, maar wel graag zou willen je enigszins kunt verschuilen achter zo’n kolf. Of de kolf gebruiken als microfoon om de liedjes kei hard mee te zingen. O wacht eens! Van de yoga lessen weet ik het niet, maar dat feestje wel! Aankomende zaterdag Muziek in de Maïs. Deze avond begint met een wedstrijd maïskolf hangen waarmee regionale sportclubs geld kunnen inzamelen voor hun club. Dus kom je ook lekker een avondje zuurstof absorberen en stiekem dansen tussen de golvende kolven? Dat is toch de perfecte Ode aan de Maïs?!


Lees meer blogs/columns | Terug naar Toerisme & Recreatie