Het leven is een speeltuin

Column door Eefke Peeters
zaterdag 1 augustus 2015

De leukste herinneringen die ik heb zijn meestal van gekke momenten. Rennen door de regen met mijn meiden, met mijn vriend en onze honden rauzen in het bos of met vriendinnen knettervals karaoke zingen.
Het is, denk ik, je vrij voelen, zonder grenzen. Als een kind wat mag ontdekken in een speeltuin. Helaas zie je dat steeds minder. Veel ouders willen hun kinderen begrenzen, ze roepen wat ze allemaal niet mogen of maar beter kunnen laten. Maar dat is het niet alleen. Ook het aantal speeltuinen wordt minder. In ieder geval in de Gemeente Boxmeer.
Terwijl gewoon spelen zo belangrijk is voor de ontwikkeling van een kind. Het heeft invloed op de ontwikkeling op het intellectuele vlak, het sociale vlak, het motorische vlak en ook het emotionele vlak. Het kind leert er door nadenken over dingen, leert vooruitdenken en plannen. Het leert onder andere zijn of haar omgeving kennen, problemen op te lossen en leert hoe van alles werkt. Door te klimmen en te klauteren wordt ook de grove motoriek ontwikkeld en door bijvoorbeeld bouwen wordt juist de ontwikkeling van de fijne motoriek gestimuleerd.
Gelukkig is er onlangs iemand opgestaan die dezelfde conclusie had getrokken. Kinderen moeten weer kunnen spelen. Gelukkig is de wereld niet zo egoistisch als het soms lijkt.
Tijden veranderen. Mensen ook. Steeds meer mensen willen meedoen en meepraten over zaken die hen direct aangaan. Ze organiseren activiteiten en werken actief aan de leefbaarheid in hun dorp. De verzorgingsstaat maakt plaats voor een vitale samenleving waarin participatie de norm is. Twee Boxmeerse dames Renuka van Gaal- de Kunder en Kitty Geboers hebben hun krachten gebundeld en zijn op zoek gegaan naar enthousiaste meedenkers en deze ook gevonden.
Zij vinden namelijk dat de gemeente Boxmeer de afgelopen jaren teveel is kwijt geraakt, zoals het openlucht zwembad, midgetgolf, het filmhuis en de binnenspeeltuin. Op een vrije dag kun je zonder auto weinig tot niets doen met kinderen in de gemeente Boxmeer.
Er is een online enquête de deur uit gegaan waarvan de dames momenteel de ruim 500 reacties uitwerken. Wat zij voor ogen hebben is een samenleving waarin iedereen mee kan doen; een recreatiepark in Boxmeer waar je vrij bent om te spelen.
Ik hoop voor jong en oud. Ik ben een groot bewonderaar van Einstein. Hij zei: "Het intuïtieve brein is een heilig geschenk en het rationele brein is een trouwe dienaar. Wij hebben een samenleving gecreëerd die de dienaar vereert en het geschenk vergeten is." Einstein, die het volgens zijn wiskundeleraar nooit ver zou schoppen, deed zijn ontdekkingen zoals een kind dat doet. Door te dromen en te spelen.
Het leven is een speeltuin, dus laat los en geniet ervan. 


Lees meer blogs/columns | Terug naar Toerisme & Recreatie