Wollige Hekserij

Column door Eefke Peeters
dinsdag 9 juni 2015

Aanstaande zondag komen mijn twee liefdes samen; schapen en heksen. Ik schreef pas nog een column dat deze regio als mascotte een schaap zou moeten inzetten. Want een schaap staat voor liefdadigheid en warmte, een lammetje voor zuiverheid en vrijheid en een ram voor daadkracht en onvoorspelbaarheid. Volgens mij de kernwaarden van het Land van Cuijk.
En heksen? Wat kan ik zeggen. Ik stam af van een onwijs goede heks. Mijn over, over-grootoma was één van de beste heksen van het Land van Cuijk. Zij is gestorven op de brandstapel vanwege haar felrode haren en waanzinnige streken. Tenminste dat had zomaar gekund toch?
Ik kan namelijk drijven. Dat was de test die ze deden met heksen om te kijken of ze heksen waren. Nu weet iedereen die mij kent (of foto's van mij heeft gezien) dat ik geen superslanke den ben, dus daar ligt het niet aan. Ik kan dus ook wel zinken als het moet. (mocht ik ooit een test moeten ondergaan)
Maar ik kan ook blijven drijven. Hoe? Ademhaling en hekserij. Ik vind hekserij waanzinnig interessant. Dat komt, denk ik, omdat ik graag onverklaarbare zaken verklaarbaar maak. Voor mij is het logischer dat een vlinder een ziel is van iemand die pas is overleden, dan het resultaat van een oerknal of dat een engeltje van God deze heeft zitten knutselen. (Kijk er de volgende keer maar eens goed naar!)
Afgelopen week had ik een dagje zielensessie gewonnen, waar mijn zus mij voor opgegeven had. Deze dag was georganiseerd voor vrouwen die het wel konden gebruiken een dagje even niets aan hun hoofd en aandacht voor zichzelf. Zo gingen we bijvoorbeeld yoga doen in het bos en hadden een zielensessie met elkaar. Aan het einde van deze dag kregen we ook een klein consult over ons zelf. De dame in kwestie keek me vluchtig aan. 'Jij bent véél te hard voor jezelf.' Ik haalde mijn schouders op: 'Het leven is soms hard.' Ze glimlachte; 'Maar moet jij dat dan ook zijn?'

Ik vond dat een stomme vraag, actie vraagt om reactie. Ik dacht aan alle cliché zinnetjes zoals; Je krijgt wat je verdient. Oh, als ik ergens allergisch voor ben is het dat wel.
'Je krijgt wat je nodig hebt,' zei ze alsof ze mijn gedachte kon lezen. 'Fantastisch,' dacht ik bij mezelf, 'zoiets als: wanneer het leven je citroenen geeft, moet je er limonade van maken. Makkelijker gezegd dan gedaan.'
Ze keek me doordringend aan: 'Toch zie ik ook veel zachtheid bij jou. Letterlijk. Daar moet je iets mee doen.'
Ik denk aan zondag het Schaapscheerdersfeest in Sint Anthonis. En dat een ontmoeting met een schaap van oudsher een teken van domheid, blinde onderwerping en hulpeloosheid was, maar tegenwoordig heeft een schaap een betere symboliek. Die van zachtmoedigheid.
'Minder hard worden hoor!' roept de, ik verwacht eveneens heks, naar mij als ik naar huis ga. Ik glimlach. Ik ga zondag naar het Schaapsscheerdersfeest in Sint Anthonis waar ze het geweldige thema heksen hebben gekozen. Daar ga ik schapen scheren. Want teveel zachtheid jeukt. Ik scheer ze lekker vrij!  Daar worden ze hard van, en ik misschien wat zachter, een beetje dan... '


Lees meer blogs/columns | Terug naar Toerisme & Recreatie