Geen kermis zonder bezoekers!

Column door Eefke Peeters
dinsdag 2 juni 2015

Landelijk gezien gaat het slecht met de kermis. De exploitanten hebben het enorm zwaar. Er komen steeds meer regels waardoor zij hun inkomsten zien slinken en de economische crisis laat hun inkomsten ook nog eens dalen. Maar ze geven niet op hoor, kermislui zijn de misschien wel de grootste bikkels die er bestaan. Bikkels met een klein hartje welteverstaan, het ruwe bolster blanke pit verhaal.

In Boxmeer gaan ze dit jaar voor het eerst een prikkelarme kermis organiseren. En denk je dat de organisatie veel moeite moest doen om de kermisbazen te overtuigen behoorlijk wat aan te passen om deze vergeten groep ook te laten genieten van de kermis? Welnee, verreweg het gros vond dit fantastisch. Ze willen zelfs graag wat extra rondjes draaien voor deze groep. Maar dat is nu net niet de bedoeling. Draait een attractie tien rondjes, dan wordt daar niet van afgeweken. De lampjes zullen niet knipperen en het geluid wordt gecentreerd. Sommige draaien wat langzamer en overal wordt goed uitleg gegeven. Een super initiatief!

Ik denk opeens terug aan een gesprek wat ik vorig jaar voerde met een boom van een kermiskerel. Hij wees op zilveren maandag naar een oude dame die zat te genieten van de optredens op het plein. 'Mevrouw waar blijft mijn kaneelstok?' vroeg ze hoopvol aan een serveerster. Ik vertelde aan de geïnteresseerde exploitant dat dit simpelweg te prijzig was geworden. De zilveren maandag begon met 50 enthousiaste ouderen en dat is nu vertienvoudigt. Een oliebol krijgen ze gelukkig nog wel. De man glimlacht en wijst mij op een andere dame. Met het poedersuiker op en om haar keurig roze lippenstift lippen verklaart ze plechtig nog geen oliebol te hebben gehad. We lachen een beetje om de vrouw in kwestie die de ondeugendheid uitstraalt van een klein kind op de kermis.

En dan ben ik weer terug in het heden en denk aan mijn gesprek met Kermismeester Eijkens. Ik vertelde dat ik eigenlijk zou willen realiseren dat de mensen toch allemaal ook nog een kaneelstok zouden krijgen. Hij vertelde dat hij hoopte dat ze überhaupt konden komen. De activiteitenbegeleiders zijn zowat allemaal wegbezuinigd. De kermisorganisatie is in ieder geval druk met het programma wat wederom met het kleine budget lijkt te lukken door bijvoorbeeld de gulle eigenaar van de oliebollenkraam en de artiesten die belangeloos komen optreden.
Maar het zou toch niet zo zijn dat de mensen gewoon niet kunnen komen?
Zeker niet als je er hele jaar naar uitkijkt en terugdenkt aan al die kermissen die je hebt meegemaakt, misschien wel je man hebt leren kennen en voor het eerste kuste in het reuzenrad of stiekem onder het doek van de rups.
Kermis is voor velen een plek van herinneringen.
Herinneringen voor de vergeten groep mensen die misschien nu wel voor het eerst naar de kermis kan gaan en hopelijk ook voor de ouderen die nog steeds kunnen blijven gaan.

Ik hoop dan ook dat we hen niet van een koude kermis laten thuiskomen, maar van een hartverwarmende die alle verwachtingen te boven gaat!

Helpen? Kom de kermis bezoeken, want geen publiek is geen kermis! Dat geldt voor alle kleine en grotere dorpen. Stapje verder en vrijwilliger worden op de prikkelvrije kermis en / of de ouderen helpen? Op 15 juni wordt er een speciale instructieavond gehouden voor vrijwilligers. Meer info? Bel met de Gemeente Boxmeer  0485- 585911. 


Lees meer blogs/columns | Terug naar Toerisme & Recreatie