Deftige boerin

Column door Eefke Peeters
dinsdag 12 mei 2015

Ik krijg in deze regio regelmatig de vraag waar ik vandaan kom. Mijn steevaste antwoord is: Hier! Ik heb geen echt dialect waardoor mensen mij niet direct als regiobewoner beschouwen. Toch kom ik wel degelijk hier vandaan. Mijn ene opa was de kolenboer van Boxmeer en mijn andere opa de kachelverkoper uit Cuijk. Geen wonder dat ik niets met cv ketels heb, toch?

Ik heb dus veel familie in Boxmeer en in Cuijk en ik woon nu in Sint Anthonis. Onlangs was ik betrokken bij een spelvorm, waarbij men op zoek ging naar ieders unieke kernwaarden. Normaal gesproken krijg ik al jeuk bij het idee. Maar aangezien ik al jaren bezig ben om de kernwaarden te onderzoeken voor het Land van Cuijk, werd het ook wel eens tijd voor mijn eigen kernwaarden. Ik kwam er al snel achter dat ik complex in elkaar steek. Ik vind het namelijk heerlijk om tot mijn knieën in de modder rond te baggeren, maar kan ook genieten van een opgedirkte theeparty. Ik heb een bewogen verleden, waar ik geregeld op terugkijk, maar ik heb mijn focus op de toekomst. Gaandeweg leerde iedereen zichzelf beter kennen.
Om mij heen hoorde ik de juf enthousiast roepen naar mijn mede soulsearchers: Jij bent de strijdvaardige realist, jij bent de afwachtende boeddha, jij bent de vrolijke flierefluiter.

Met fiere stappen kwam de dame in kwestie voor me staan en sloeg haar armen over elkaar heen. 'Jij bent een geval apart.'
Ze ging met haar pen van boven naar onder en van links naar rechts op haar vol gekladderde pagina waar mijn naam op stond.
Ik beet op mijn lip en dacht aan alle termen die ik had gehoord en dat ik daar ook heus wel dingen van mezelf in herkende.
'Jij bent een nuchtere boerin, met potentie die je vreemd genoeg liever niet wilt laten zien. Maar je bent ook een decadente tut die graag de tijd neemt om urenlang te slenteren in een mooie tuin en te genieten van vrolijk versierde cupcakes. Ik kan nog wel even doorgaan maar jij, jij bent een deftige boerin.'

Oké, prima. En het klopt, het is glashelder. Ik ben een Land van Cuijkse. Alle kernwaarden die ik in mij heb, heeft ook het Land van Cuijk. Hoe vaak hoor je hier: Doe maar normaal, dan doe je al gek genoeg. Als ik mensen wijs op de schitterende kastelen, bijzondere molens en excentrieke kunst, dan krijg ik vaak terug te horen: Wat? O, joh dat staat hier gewoon. Heb ik het over de Maasheggen zegt men; Bijzonder? Dat is gewoon onze manier van een hekwerk plaatsen. We moeten per direct beginnen met het accepteren van onze eigen kernwaarden en daar trots op zijn. Zoals onze gidsgroeters dat zijn! En alle deelnemers van 'Ons Plattelandsrondje' die dit weekend weer trots hun deuren voor ons openen. Ben jij stiekem ook een deftige boer(in) dan ben je dit verplicht aan jezelf. Want je kunt ravotten op een boerderij, genieten van de meest bijzondere lekkernijen, jezelf omringen in rozengeur, maar ook een koe schilderen. Dus trek aan die wandelschoenen, pomp die fietsbanden op en of neem de auto. Maar neem één van de acht routes. Omarm jouw Land van Cuijkse kern!

 


Lees meer blogs/columns | Terug naar Toerisme & Recreatie