Red de economie, het milieu en de gezelligheid!

Column door Eefke Peeters
dinsdag 7 april 2015

U bent vast een beetje in de war door de kop van deze column. Verwacht ik nu van u dat u als een soort superman in uw eentje de economie, het milieu en de gezelligheid redt? Ja, dat verwacht ik, en dat kan u! Hoe dan? Nou, ook nog eens heel simpel, u heeft er niet eens een cape voor nodig!
Het is een simpel stappenplan: Koop en ga regionaal!
Hier in het Land van Cuijk is alles wat u nodig heeft. Bovendien is bewezen dat producten kopen uit de regio een positieve invloed heeft op ons leven. We helpen namelijk mee aan de afname van de co2 uitstoot, afkomstig van het transport van geïmporteerde goederen. Daarmee helpen we ook direct het landschap en de natuur waar we zo ontzettend trots op zijn. Bovendien is kopen bij de boer, bij dat leuke snuffelwinkeltje, die mooie boetiek of dat heerlijke restaurant een traditie. Dit is dus belangrijk voor de gemeenschap. Want staat u er wel eens bij stil dat onze lokale ondernemers veel energie, tijd en financiële middelen steken in de die gezellige koopzondagen en in sponsoring voor events en sporten voor onze (klein)kinderen? Zij zorgen dus voor dat stukje, onmisbare vanzelfsprekende, gezelligheid. Ik heb gelezen dat als wij ieder 100 euro per jaar zouden spenderen in onze eigen regio, die je normaliter uitgeeft buiten de regio, we al zoveel kunnen redden met zijn allen.
Zou dat geen goede test zijn? Natuurlijk doe ik zelf ook 100 % mee. Ik had afgelopen Pasen bijvoorbeeld nog geen vroege plannen. We twijfelden om eens verder te rijden om een hapje te eten of een leuk uitje te vinden voor de kids. Toen won ik een brunch bij de Witte Brug in Boxmeer waar ik al in geen jaren meer was geweest. Dit was voor mij echt de doorslag om deze column te schrijven!
Want wat heb ik daar ontzettend genoten. Van mijn lieve gezelschap en van het heerlijke eten, maar misschien nog wel het meest van de overweldigende gastvrijheid. Dit was écht, zonder te overdrijven, een plek die mij trots maakt om uit deze regio te komen. Want dit is de Brabantse gastvrijheid waar ik het zo dikwijls over heb! En zo is het met enorm veel plekjes in het Land van Cuijk. Ga eens met de kinderen lammetjes de fles geven bij de Nieuwenhof, bedenk je eigen ijssmaak bij IJs en Spijs, ga zeilen en vlotten bouwen op de Kraaijenbergse Plassen Bij Ceulemans, omring jezelf met rozengeur bij het Roozenhuys en breng een bezoekje aan het Openluchttheater in Overloon.
Ik ben zo dol op al deze mooie plekjes, je moet ze alleen weten te vinden!
Op www.landvancuijk.nl helpen we je graag een handje. Ik daag je uit om eens een bezoekje te brengen aan iets wat je nog niet kende en mij te vertellen hoe het was. En heb jij nog een plekje wat wij missen vertel het mij en ik ga het graag ontdekken!


Lees meer blogs/columns | Terug naar Toerisme & Recreatie