Troosteloze tegeltjestuin

Column door Eefke Peeters
dinsdag 31 maart 2015

Wat ik altijd leuk vind aan auto rijden is voortuintjes kijken. Vooral de verschillen vind ik heerlijk. Voortuintjes zijn ook zo lekker typisch Nederlands. Soms zie je brave straten waar alles keurig op elkaar is afgestemd, perfect synchroon of juist spiegelend. Af en toe met een uitschieter van iemand die zijn buxus niet snoeit. Zou het een rebelse buurtbewoner zijn of is hij misschien vreselijk ziek? Het zet je direct aan het denken. Ook bij mij in de straat zijn de verschillen enorm. De een heeft een voortuintje met grind en een enkel beeld er in. De ander heeft alleen maar bloemen, er is er een met kunstgras, een met een enorme boom en zelfs een met een complete treinrails met werkende trein. Het enige wat je hier niet vindt zijn kabouters. Daar was mijn opa dol op. Iedere kabouter had zijn eigen plek en o wee als je er aan zat. Ze wandelden wel hoor, maar dan alleen wanneer hij dat wilde. Het was een soort mantra denk ik. Kei en kei hard werken en dan de eerste zondag van de maand de kabouters verzetten.

Dat verschil vind ik zo mooi, zo is de een dol op moestuintjes, de ander op bloemen en weer een ander zou het liefst de boel asfalteren.
Maar sta je er wel eens bij stil hoe dit voor het milieu is? Ik wist dat dus niet, maar onder andere door mijn troosteloze tegeltjestuin regent het meer. Het klimaat verandert namelijk drastisch. Kijk naar buiten! Vanmorgen waaide ik zowat van de weg af en het regent hier zo hard dat de arme mensen die net de ramen hebben gewassen hier op het Mediaplein geen eer hebben aan hun werk. Ligt dat aan mijn tuin? Ja dus! En daarom ga ik daar als een speer verandering in brengen. Ik maak een foto en stuur deze naar nieuws@landvancuijk.nl ! Twee van de meest troosteloze tuinen maken namelijk kans op een groenpakket van Jan van Hulsbeek.
Hiermee zetten we dan een stapje richting een beter klimaat. Meer groen zorgt voor meer evenwicht. Beter één tegel in de hand dan tien op de grond, is de nieuwe klimaatslogan van het Land van Cuijk. Ik heb geen groene vingers en ben echt een leek op klimaatgebied, maar belangrijk vind ik het wel. Zeker als het bijdraagt aan minder regen. Wist je bijvoorbeeld dat regen niet rechtstreeks het riool in moet lopen, maar juist de tuin in? Via een regenton bijvoorbeeld. Heb jij ook geen idee hoe een klimaatbestendige tuin er uit ziet? Dan zijn er zes plekken in onze regio waar je deze kunt bewonderen tot en met 18 april. Koop je voor een bepaald bedrag aan klimaatbestendige producten? Dan krijg je een echt origineel met de hand gemaakt Land van Cuijk vogelhuisje met een schitterend sedum dak (een uniek groen dak voor de anderen leken onder ons) gemaakt door de mensen van de Kuilen uit Mill. Dus wil jij ook dat de lente begint en dat die ellendige regen stopt? Trek die tegels uit je tuin en plant iets leuks! En wie weet komen we met zijn allen op het nieuws. Ik zie het al helemaal voor me bij Piet Paulusma.
'In het hele land is het stormachtig en regen. Behalve opmerkelijk genoeg, in het Land van Cuijk, daar is plotseling de lente begonnen. We zien hier op de kaart allerlei bijzondere groene initiatieven en ook alle vogels lijken hier te vertoeven. Oet morn en tot morgen in het Land van Cuijk!'


Lees meer blogs/columns | Terug naar Toerisme & Recreatie