Ducktown Grave

Column door Eefke Peeters
dinsdag 24 februari 2015


Afgelopen maand stond in het teken van Gemeente Grave. We riepen iedereen op om de leukste feitjes en weetjes over deze stad en haar dorpjes aan ons te onthullen. Daar hebben we leuke respons op gehad. We hebben talloze reacties gehad over het feit dat Grave een geweldig Ballonfestival heeft. Maar uiteraard wisten wij dit al!


Dit is namelijk zo’n onwijs origineel evenement dat iedereen hier in de regio een keer meegemaakt zou moeten hebben. Ook de Graafse Pinksterfeesten gaan gelukkig na zwaar weer toch door. Zo blijft dit stukje cultuursnuiven ook bewaard. Maar ook kregen we verhalen over de Nijmeegse WandelVierdaagse die door Grave trekt waarbij de Engelse Militairen riepen; ‘Wow! Look we are in ducktown again!’ Wijzend naar de wapperende vlaggen met hun lieve eendjes.


We kregen ook een bericht van iemand die ons wees op de ‘Supermarktsafari’. Daar kun je samen met iemand op pad die je alles kan vertellen over wat er nu wel en niet gezond is in de supermarkt. Maar ook liefdevolle berichten van mensen die Grave missen nadat zij zijn verhuisd, zij vertellen dat Grave toch voelt als thuiskomen voor hen. Zoals ene Ria die inmiddels al bijna vijftig jaar in Duitsland woont. Zij schrijft trots te zijn dat ze hier geboren is in 1950. Ze denkt na mijn verhaal terug aan haar neven, nichten, een oom en een vriendin die haar alle nieuwtjes over Grave sturen. Vriendschappen die terug gaan tot de kleuterklas en hoe zij elkaar weer vonden via Facebook. In 2014 was Ria er voor het laatst, ze liepen uren door de straatjes en de steegjes en dronken koffie aan de Maas. Ze schrijft ons: ‘Ik ben geboren boven Eckstein de schoenwinkel, maar als ik zie hoeveel er verandert is en hoe mooi Grave geworden is ben ik nog trotser dat ik hier geboren ben!’


Binnenkort maken wij de nieuwe Gemeente bekend waar iedereen daar weer hun verhalen en foto’s op mag loslaten. Zo willen wij, samen met jou, Land van Cuijk compleet en vooral ook met een persoonlijk tintje op de kaart zetten!

advertentie